Πνευμονία: Προσβάλλει πάνω από 450 εκατομμύρια ανθρώπους - Free Sunday
Πνευμονία: Προσβάλλει πάνω από 450 εκατομμύρια ανθρώπους
Η 12η Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας από τον ΠΟΥ, φέτος έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο.

Πνευμονία: Προσβάλλει πάνω από 450 εκατομμύρια ανθρώπους

Στην πρόσφατη ενημέρωση του πρωθυπουργού σχετικά με την ανάγκη επιβολής νέου lockdown ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως για πρώτη φορά τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν να αντιμετωπίσουν τόσα εκατομμύρια κρούσματα πνευμονίας, τα οποία φυσικά αποδίδονται στον κορονοϊό.

Σε αυτή τη συγκυρία η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας, όπως έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να είναι η 12η Νοεμβρίου, έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο, η οποία ακόμη και στην προ κορονοϊού περίοδο αποτελούσε ένα από τα συνηθέστερα νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού.

H πνευμονία είναι φλεγμονώδης νόσος του πνεύμονα που συνήθως προκαλείται από ιούς ή βακτήρια και λιγότερο συχνά από άλλους μικροοργανισμούς, ορισμένα φάρμακα και αυτοάνοσα νοσήματα. Παρουσιάζεται ετησίως σε περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους, 7% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, και προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους. Αν και ο Ουίλιαμ Όσλερ τον 19ο αιώνα θεωρούσε την πνευμονία «αρχηγό των θανατηφόρων νόσων», με τον ερχομό της αντιβιοτικής θεραπείας και των εμβολίων σημειώθηκε βελτίωση τόσο στη νοσηρότητα όσο και στη θνητότητα.

Ο πνευμονιόκοκκος είναι το συχνότερο αίτιο βακτηριακής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ η διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος, σε συνδυασμό με την εμφάνιση μικροβιαιμίας και σηψαιμίας, έχει εξαιρετικά δυσμενή πρόγνωση. Για το έτος 2019 υπολογίστηκαν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι, από τους οποίους οι 672.000 αφορούσαν παιδιά. Συγκεκριμένα, κάθε 25 δευτερόλεπτα καταγράφεται σε παγκόσμια κλίμακα ένας παιδικός θάνατος οφειλόμενος στον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας.

Αλλά και οι ιογενείς πνευμονίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, με υψηλή θνησιμότητα, κυρίως όταν προκαλούνται από ιούς για τους οποίους δεν υπάρχει αντιική θεραπεία και εμβόλιο. Είχαν ατονήσει στη μνήμη μας οι εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονταν στις επιδημίες της γρίπης, αλλά και ο ετήσιος υψηλός αριθμός νοσηρότητας και θνητότητας από αυτήν, παρά τη διαθεσιμότητα του εμβολίου και των αντιικών κατά της γρίπης. Η νοσηρότητα και θνητότητα της πνευμονίας από κορονοϊό κατέδειξε ξανά την κεντρική θέση που κατέχουν οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στην ιατρική κοινότητα.

Όπως όλες οι ιογενείς λοιμώξεις, έτσι και η πνευμονία από Covid-19 μπορεί να επιπλακεί με βακτηριακή πνευμονία. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία, ακόμα και υγιή άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι άνω των 65 ετών, οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι καπνιστές, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη και οι αλκοολικοί, κινδυνεύουν περισσότερο.