Μικροβιακή αντοχή: Η διαχρονική θανατηφόρα «πανδημία» - Free Sunday
Μικροβιακή αντοχή: Η διαχρονική θανατηφόρα «πανδημία»
Μέχρι το τέλος του 2020, λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα έχουν προκαλέσει περισσότερους από 30.000 θανάτους Ευρωπαίων πολιτών.

Μικροβιακή αντοχή: Η διαχρονική θανατηφόρα «πανδημία»

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής, ώστε να εμποδίσουμε ιούς και μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό μας. Βέβαια, η πανδημία του κορονοϊού, λόγω της ανακάλυψης εμβολίων, αναμένεται μέσα στο 2021 να αναχαιτιστεί, ενώ μια άλλη… πανδημία διατηρεί χρόνια τη δυναμική της, προκαλώντας συνεχώς θανάτους.

Πρόκειται για το μεγάλο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, το οποίο προκαλείται κυρίως από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Μάλιστα, το διάστημα 18-24 Νοεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Εβδομάδα Ορθολογικής Χρήσης των Αντιβιοτικών.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, από τις αρχές του 2020 ο Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους στην Ε.Ε. Μέχρι το τέλος του 2020, όπως κάθε χρόνο, λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα έχουν προκαλέσει περισσότερους από 30.000 θανάτους Ευρωπαίων πολιτών.

Η μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών και η ορθολογική χρήση τους είναι το σημαντικότερο μέτρο για τον περιορισμό των λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η χώρα μας παραμένει σταθερά πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα για το 2019 και υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο [32,4 έναντι 18 ημερήσιων καθορισμένων δόσεων (DDD) ανά 1.000 κατοίκους], ενώ, όσον αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, η χώρα μας είναι 13η, με μικρότερη κατανάλωση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,68 έναντι 1,77 DDD ανά 1.000 κατοίκους).

Το 2020 μια νέα νομοθετική ρύθμιση στη χώρα μας ενισχύει το πλαίσιο απαγόρευσης της προμήθειας αντιβιοτικών από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, αποσκοπώντας στο να περιορίσει σημαντικά ένα φαινόμενο που για πολλά χρόνια τοποθετούσε την Ελλάδα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πώλησης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.

Η πανδημία μάς έκανε να κατανοήσουμε ότι η συμμόρφωση με τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Τα περισσότερα μέτρα πρόληψης για τον έλεγχο της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 συμβάλλουν επίσης στη μείωση της εξάπλωσης των ανθεκτικών βακτηρίων σε όλους τους χώρους. Από την άλλη, η πανδημία δημιούργησε ανησυχία για την περαιτέρω αύξηση της μικροβιακής αντοχής από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών λόγω των αυξημένων νοσηλειών ασθενών με Covid-19. Ο ΕΟΔΥ θα ενισχύσει την επιτήρηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα, καθώς και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για επαγγελματίες υγείας πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της διαχρονικής αυτής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.