Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού - Free Sunday
Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού
Η παρατεταμένη παραμονή στην οικία οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τον ύπνο.

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού

Η εισβολή της πανδημίας του κορονοϊού στην καθημερινότητά μας έχει επιβάλει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς μας. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες αναφέρουν πως έχει προκαλέσει μία ακόμη επιπλοκή: μας έχει κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας!

Είναι γνωστό πως ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σύμφωνα δε με τη δρα Chandra Jackson, του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS), η πανδημία έχει δυσκολέψει κατά πολύ τον ύπνο μας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική δημοσίευση, πολλοί άνθρωποι κατά την περίοδο αυτή κοιμούνται είτε λιγότερο είτε περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, ο φυσιολογικός και υγιής ύπνος βοηθάει τη σωματική ενέργεια, την ψυχική υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Ακόμα και πριν από την πανδημία, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους δεν είχε τον συνιστώμενο ποιοτικό ύπνο διάρκειας επτά ωρών χωρίς διακοπή.

Το αυξημένο άγχος των τελευταίων μηνών, η πιθανή απομόνωση ή κατάθλιψη και η οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια έχουν επιδεινώσει την κατάσταση αυτή. Η διαταραχή της καθημερινότητας δυσχεραίνει την αίσθηση του χρόνου. Η παρατεταμένη παραμονή στην οικία οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τον ύπνο.

Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας η Jackson συστήνει τα εξής:

  • Να εκτιθέμεθα σε έντονο φως το πρωί και να αποφεύγουμε το μπλε φως το βράδυ, που μπορεί να καταστείλει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης ρύθμισης του ύπνου.
  • Να επιδιώκουμε να ηρεμούμε τις ώρες πριν από τον ύπνο μέσω ενός χαλαρωτικού μπάνιου, μουσικής ή διαλογισμού.
  • Να διατηρούμε το περιβάλλον σε σωστή θερμοκρασία και να χρησιμοποιούμε κουρτίνες που περιορίζουν το φως ή και ωτοασπίδες, για προστασία από τους θορύβους.
  • Να αποφεύγουμε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και την κατανάλωση υπερβολικού φαγητού ή ποτού πριν από τον ύπνο.
  • Να αποφεύγουμε τον μεγάλης διάρκειας ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αν τα συμπτώματα επιμένουν, να επισκεφτούμε ειδικό γιατρό.