Πώς να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας κατά την έξαρση της γρίπης - Free Sunday
Πώς να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας κατά την έξαρση της γρίπης
Δύο από τις πιο βασικές βιταμίνες, που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας και δρουν ενάντια στα εποχικά κρυολογήματα, είναι οι βιταμίνες C και D.

Πώς να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας κατά την έξαρση της γρίπης

Η διατροφή και η σωστή πρόσληψη βιταμινών είναι σημαντικές για την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυτό το γνωρίζουμε καλά. Ειδικά όταν η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

Δύο από τις πιο βασικές βιταμίνες, που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας και δρουν ενάντια στα εποχικά κρυολογήματα, είναι οι βιταμίνες C και D.

Ο οργανισμός μας, ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τις απαραίτητες ποσότητες αυτών των βιταμινών, οπότε είναι αναγκαίο να τον τροφοδοτούμε τακτικά με αυτές. Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και γενικά μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τον κυριότερο και σημαντικότερο παράγοντα πρόσληψης βιταμινών, αλλά πολλές φορές δεν είναι αρκετή για να κάνει το ανοσοποιητικό μας αρκετά δυνατό ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια εποχική γρίπη. Έτσι, μερικές φορές χρειάζεται να λάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών μέσω κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.

Όσον αφορά τη βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστή και με τον επιστημονικό όρο «ασκορβικό οξύ» (L-Ascorbic acid), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφού, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, καθώς και στην προστασία των κυττάρων μας από το οξειδωτικό στρες.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντοχή έναντι ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ μια υψηλότερη παροχή ενισχύει διάφορες παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έδειξαν πως το ασκορβικό οξύ κινητοποιεί και διεγείρει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ συμμετέχει και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, συμμετέχει στην παραγωγή αντισωμάτων, βοηθώντας τον οργανισμό να αναρρώσει γρηγορότερα από ιώσεις, γρίπη, λοιμώξεις ή κρυολογήματα. Μάλιστα, αρκετές έρευνες δείχνουν πως η λήψη 1-3 gr βιταμίνης C την ημέρα μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μία-μιάμιση μέρα.

Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι τουλάχιστον 80 mg, που μπορεί να ανέβει και έως τα 500-1.000 mg σε περιόδους έλλειψης βιταμινών ή έξαρσης της γρίπης.

Μια άλλη, εξίσου σημαντική βιταμίνη και μεγάλος σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η βιταμίνη D.

Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως «βιταμίνη του ήλιου» και αυτό γιατί παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας με την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που μας επιβάλλει να περνάμε τη μέρα μας σε κλειστούς χώρους, συμβάλλει ριζικά στην έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Παράλληλα, με την πάροδο των ετών η δυνατότητα του οργανισμού να παράγει εύκολα και γρήγορα βιταμίνη D μειώνεται. Στην Ελλάδα, μάλιστα, ενώ θα περίμενε κανείς πως σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε πρόβλημα πρόσληψης βιταμίνης D, σύμφωνα με τα ευρήματα ποικίλων μελετών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας η αλήθεια απέχει κατά πολύ.

Σχετική μελέτη στο JAMA Networks αναφέρει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουμε από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Επίσης, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροβίων και ιών.

Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη βιταμίνης D είναι 1.500-2.000 IU.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μια καλή ιδέα είναι να έχουμε μια εξωτερική πηγή βιταμινών, ειδικά αυτό το διάστημα, που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει να βγαίνει από το σπίτι του. Με οδηγό την πρόληψη, την τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και την επαρκή πρόσληψη βιταμινών ο ανθρώπινος οργανισμός θα φανεί δυνατός απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας.