Σε ποιο στάδιο της λοίμωξης μεταδίδεται ευκολότερα ο κορονοϊός; - Free Sunday
Σε ποιο στάδιο της λοίμωξης μεταδίδεται ευκολότερα ο κορονοϊός;
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μετάδοσης του ιού συμβαίνει τις πρώτες πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Σε ποιο στάδιο της λοίμωξης μεταδίδεται ευκολότερα ο κορονοϊός;

Φέτος τον χειμώνα αρκετοί από εμάς θα ξυπνήσουμε ένα πρωί με συμπτώματα όπως πόνος στους μυς και αίσθημα κόπωσης. Το πρώτο που θα σκεφτούμε είναι μήπως έχουμε μολυνθεί με κορονοϊό. Φυσικά, οι μυαλγίες και το αίσθημα κόπωσης μπορούν να αποδοθούν σε οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο Covid-19. Είναι δυνατό να μεταδώσουμε τον ιό όταν παρουσιάζουμε μόνο τα παραπάνω ήπια συμπτώματα;

Προκειμένου να εξετάσουν ποιο είναι το στάδιο της λοίμωξης Covid-19 κατά το οποίο ο ιός είναι περισσότερο μολυσματικός, μια ομάδα επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία έκανε μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Microbe».

Στη μελέτη εξετάστηκαν τρεις παράγοντες: το ιικό φορτίο (οι μεταβολές της ποσότητας του ιού στον οργανισμό στην πορεία της λοίμωξης), η ιική απέκκριση (το διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής απεκκρίνει σωματίδια του ιού, το οποίο δεν ταυτίζεται με το διάστημα κατά το οποίο είναι μολυσματικός) και η απομόνωση ζωντανών σωματιδίων του ιού (καλύτερος δείκτης μολυσματικότητας, καθώς τα ζωντανά σωματίδια του ιού καλλιεργούνται στο εργαστήριο προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν ικανότητα πολλαπλασιασμού).

Όπως διαπιστώθηκε, το ιικό φορτίο φτάνει τη μέγιστη τιμή του στον ρινοφάρυγγα (την κύρια πηγή μολύνσεων) πολύ νωρίς στην πορεία της νόσου, συγκεκριμένα την 1η μέχρι την 5η ημέρα των συμπτωμάτων, ακόμα και σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Επίσης, το γενετικό υλικό του ιού μπορεί να ανιχνευθεί στα ρινοφαρυγγικά δείγματα, καθώς και στα κόπρανα του ασθενούς, για αρκετές εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ζωντανά σωματίδιά του μετά την 9η ημέρα.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μετάδοσης του ιού συμβαίνει τις πρώτες πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μια πρόσφατη μελέτη, δε, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα και επιβεβαίωσε την παραπάνω διάρκεια. Μια άλλη έρευνα, από την Ταϊβάν και τη Μεγάλη Βρετανία, διαπίστωσε ότι τα περισσότερα άτομα που μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2 είχαν έρθει σε επαφή με ασθενή κατά τις πρώτες πέντε ημέρες των συμπτωμάτων του.

Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι όταν παίρνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήδη περάσει την πλέον μολυσματική περίοδο της λοίμωξης. Η ταχεία κορύφωση του ιικού φορτίου ουσιαστικά δείχνει ότι, προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση του ιού, οι ασθενείς πρέπει να απομονωθούν αμέσως μόλις εμφανίσουν συμπτώματα και να μην περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.