Τι είναι η ρομποτική χειρουργική με το νέας τεχνολογίας σύστημα ROSA - Free Sunday
Τι είναι η ρομποτική χειρουργική με το νέας τεχνολογίας σύστημα ROSA
Η ρομποτική χειρουργική στην αρθροπλαστική

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική με το νέας τεχνολογίας σύστημα ROSA

Τα τελευταία χρόνια η χρήση ρομπότ έχει μπει και στην χειρουργική ορθοπεδική και πιο συγκεκριμένα στην αρθροπλαστική. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στα μεγαλύτερα νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το ROSA είναι ένα ρομπότ τελευταίας γενιάς, το οποίο επιτρέπει την ολική αρθροπλαστική με υψηλή ακρίβεια (της τάξης του δεκάτου του χιλιοστού!) και με ελάχιστα επεμβατική τεχνική fast track, επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί άμεσα και ανώδυνα.

Το ρομπότ στην ορθοπεδική κλινική του Mediterraneo Hospital χρησιμοποιείται από τον διευθυντή χειρουργό ορθοπεδικό Π. Νταγιόπουλο και η εφαρμογή πλεονεκτεί στα παρακάτω:

  • Πριν το χειρουργείο, η αναγνώριση και η ακριβής μέτρηση των ανατομικών λεπτομερειών των ασθενών δίνει την προβλεψιμότητα στο χειρουργό να σχεδιάζει στο χιλιοστό κάθε βήμα της επέμβασης.
  • Η προεγχειρητική αυτή απεικόνιση οδηγεί στην επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου, στην επιλογή του σωστού υλικού που ταιριάζει με την ιδιαίτερη ανατομία του κάθε ασθενή, αλλά κυρίως στην πρόβλεψη δύσκολων και ειδικών περιπτώσεων.
  • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ρομποτικός βραχίονας, κινείται με λεπτομέρεια και ακρίβεια χιλιοστού, ακολουθώντας το χέρι του γιατρού και δείχνοντας του, την ακριβή θέση που πρέπει να γίνουν οι χειρουργικοί χειρισμοί ώστε να έχουμε το άριστο αποτέλεσμα της επέμβασης που σχεδιάστηκε.
  • Μετά το πέρας της εμφύτευσης των υλικών της πρόθεσης, ο ρομποτικός έλεγχος κάνει εκείνη ακριβώς την στιγμή επαλήθευση πως η επέμβαση έγινε ακριβώς όπως σχεδιάστηκε, τα υλικά μπήκαν σωστά, ο άξονας του ποδιού είναι ο επιθυμητός και η κίνηση είναι πλήρης και άριστη.

Με λίγα λόγια το ρομπότ βοηθά το χειρουργό τόσο πριν, όσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την επέμβαση, στην επίτευξη ενός άριστου αποτελέσματος.

Η διαφορά του ρομπότ ROSA είναι πως υποστηρίζει τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης με χαρακτηριστικά που βοηθούν τις εκτομές των οστών, αλλά κυρίως στην αξιολόγηση της κατάστασης των μαλακών ιστών για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος διεγχειρητικά χωρίς τον τραυματισμό γειτονικών μυών και τενόντων.

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου συστήματος έχει ως επίκεντρο τον χειρουργό και προσαρμόζεται στην τεχνική του αφήνοντας έτσι ελευθερία στην ανθρώπινη παρέμβαση, αν αυτή διαπιστωθεί αναγκαία, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής πράξης.

Η ρομποτική χειρουργική πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα, και βοηθά το χειρουργικό χέρι. Είναι σαν το παράδειγμα ενός αεροπλάνου που κινείται χωρίς όργανα, αλλά μόνο με έναν έμπειρο πιλότο, ή σαν ένα αεροπλάνο που κινείται χωρίς πιλότο αλλά μόνο με ένα μηχάνημα ακριβείας. Καμία από τις δύο λύσεις δεν θα ήταν επιθυμητή, αλλά αντίθετα αυτό που θέλουμε είναι το πάντρεμα των δύο: την ακρίβεια του ρομπότ στη διάθεση ενός έμπειρου χειρουργικού χεριού.

Το ρομπότ χρειάζεται τον χειρουργό, και ο σύγχρονος χειρουργός χρειάζεται την ακρίβεια του ρομπότ.

Ανακεφαλαιώνοντας συνοπτικά:

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής

  • Προετοιμασία της επέμβασης στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας συλλογή εξατομικευμένων δεδομένων για τον κάθε ασθενή τα οποία προκύπτουν από τις εξετάσεις του. Ο χειρουργός μπορεί επίσης και κατά τη διάρκεια της επέμβασης να συμβουλευτεί αυτές τις εικόνες, να κάνει νέες μετρήσεις και να αξιολογήσει σε πραγματικό χρόνο το εύρος κίνησης.
  • Ατραυματική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εξαιτίας της ακρίβειας των κινήσεων.
  • Μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο.
  • Λιγότερος μετεχγειρητικός πόνος.
  • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Ταχύτερη ανάρρωση.
  • Μικρότερες τομές.
  • Δυνατότητα πραγματοποίησης δύσκολων χειρουργικών χειρισμών με μεγάλη δεξιότητα και ακρίβεια.

Το ρομποτικό σύστημα ROSA αποτελεί τεχνολογία αιχμής στα χέρια ειδικά πιστοποιημένων χειρουργών (ρομποτικοί χειρουργοί) και της ομάδας τους.