Λεμφική θεραπεία για καλό ύπνο - Free Sunday
Λεμφική θεραπεία για καλό ύπνο

Λεμφική θεραπεία για καλό ύπνο

Η λεμφική θεραπεία έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας . Βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι δρα ως «ασπίδα» για λοιμώξεις και ιούς, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2. Η απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό μας, η μείωση της κατακράτησης υγρών καθιστούν την λεμφική μάλαξη (MLD) μία θεραπεία που βοηθάει τόσο παθολογικές καταστάσεις όσο και υγιή πληθυσμό για την ενίσχυση και προαγωγή της καλής υγείας.

Μία άλλη σημαντική δράση της λεμφικής παροχέτευσης είναι η επίδραση της στο παρασυμπαθητικό σύστημα. Αυτό γίνεται διότι οι τεχνικές είναι πολύ ήπιες και ο θεραπευόμενος νιώθει άμεσα την ευεργετική χαλάρωση. Αυτό σημαίνει πως βελτιώνεται και η ποιότητα του ύπνου.

Ο νυχτερινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ποιότητα ζωής και την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου. Περίπου το 1/3 της ζωής μας το αφιερώνουμε στον ύπνο. Μέσω του ύπνου ο οργανισμός μπορεί να αυτοϊάται και να «επουλώνει» τις πληγές του. Μέσα από έναν καλό ύπνο, ο άνθρωπος ξεκουράζεται σωματικά αλλά και ψυχικά, «ξυπνώντας» με καλύτερη διάθεση. Σύμφωνα με έρευνες μέσα από έναν καλό ύπνο, προάγεται η καλή λειτουργία των ορμονών, αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης του εγκεφάλου καθώς ο άνθρωπος γίνεται πιο «ανθεκτικός» (resilient), δηλαδή ψυχικά και συναισθηματικά δυνατός.

 Επιπρόσθετα ,όταν ξαπλώνουμε σε οριζόντια θέση για να κοιμηθούμε τη νύχτα ή το μεσημέρι, έχει παρατηρηθεί ότι η λέμφος ισοκατανέμεται σε όλο το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ροή της λέμφου μέσω του λεμφικού δικτύου, ενώ παράλληλα αποφεύγεται η μεγάλη συγκέντρωση της λέμφου στα κάτω άκρα, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της βαρύτητας. Αν λοιπόν εφαρμοστεί λεμφική μάλαξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και λίγο πριν τη νυχτερινή κατάκλιση, η λέμφος θα κινείται ακόμη πιο «άνετα» στα «λεμφικά μονοπάτια».

 Η καλύτερη κινητικότητα της λέμφου αποτοξινώνει το σώμα και δημιουργεί ευεξία. Επίσης μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυπνίας , που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι λόγω του άγχους και των γρήγορων ρυθμών της ζωής μας, κυρίως στις πόλεις. Έπειτα από μία σειρά συνεδριών με λεμφική θεραπεία ο ύπνος γίνεται πιο ποιοτικός και ξυπνάμε με πιο λαμπερό και ξεκούραστο πρόσωπο. Ακόμα μειώνονται οι «μαύροι κύκλοι» και τονώνεται το δέρμα!

Συνοψίζοντας , ο ποιοτικός ύπνος τις επαρκείς ώρες ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, μας βοηθάει σε πολλούς τομείς και είναι σημαντικό να τον λαμβάνουμε υπόψιν μας. Και εδώ ισχύει το ρητό «Κοιμήσου , και η τύχη σου δουλεύει». Η λεμφική θεραπεία μας βοηθά να το πραγματοποιήσουμε!

Επιμέλεια : Εβίτα Παπαργυροπούλου

Lymphedema Clinic Papargyropoulou