Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 άτομα - Free Sunday
Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 άτομα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 άτομα

'Ανοιξε σημερα η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 (τρίτη δόση) που θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες. 

Εκτιμαται ότι η πρόσκληση που έχει ηδη απευθυνθεί με sms στους ενδιαφρόμενους, αφορά 285.000.

Η τρίτη δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.

Επίσης, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει ότι τους ανοσοκατασταλμένους θα ακολουθήσει για τρίτη δόση η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την συνέχεια της κατάταξης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν, λόγω κινδύνου αυξημένης έκθεσης ή υποκειμένων προβλημάτων, όπως τα άλλα χρόνια νοσήματα.

 

Συνολικα έχουν γίνει πάνω από 11.700.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6.280.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση - ποσοστό που αντιστοιχεί σε 60% του γενικού πληθυσμού και 68,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.850.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56% στο γενικό πληθυσμό και 65% στον ενήλικο πληθυσμό. 

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

  •    Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 65,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 66,3%.
  •    Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.
  •    Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.
  •    Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 58%.
  •    Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 49%.
  •    Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 25% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 90.000 παιδιά.
  •    Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, το 13% έχει εμβολιαστεί - και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 14,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά.