Τρίτη δόση για τους 60+ και τους υγειονομικούς - Free Sunday
Τρίτη δόση για τους 60+ και τους υγειονομικούς

Τρίτη δόση για τους 60+ και τους υγειονομικούς

Ανοίγει σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς 

Για τους πολίτες κρίθηκε ότι υφίστανται  βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού,  μετά τους 6 μήνες ενώ για τους υγειονομικούς ότι εκτίθενται πολύ στον ιό.

 

Ήδη με τρίτη δόση έχει εμβολιαστεί ήδη το 9% των 285.000 ανοσοκατασταλμένων ατόμων (περίπου 25.000) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. 

 

Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

 

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

 

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Το εμβόλιο που δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό κι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.

 

Οσοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή Astra Zeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer ενώ για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένονται συστασεις.