Π. Μπογιατζίδης, διοικητής Γ ́ ΥΠΕ :«Στη Β. Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη δεν μπορεί σήμερα να αποτρέψει νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας» - Free Sunday
Π. Μπογιατζίδης, διοικητής Γ ́ ΥΠΕ :«Στη Β. Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη δεν μπορεί σήμερα να αποτρέψει νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας»

Π. Μπογιατζίδης, διοικητής Γ ́ ΥΠΕ :«Στη Β. Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη δεν μπορεί σήμερα να αποτρέψει νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας»

Την αυστηρή προειδοποίηση ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο σφοδρό κύμα πανδημίας, επειδή η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σήμερα σε σημείο που να μπορεί να το αποτρέψει, απευθύνει μιλώντας στη FREE SUNDAY ο διοικητής της Γ ́ Υγειονομικής Περιφέρειας, Δρ.Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο οποίος έχει την ευθύνη όλων των νοσηλευτικών πρ

 

Ο κ. Μπογιατζίδης διευκρινίζει ότι ο όρος «επάρκεια» των υποδομών ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες του Συστήματος Υγείας, οι οποίες αυτή την περίοδο είναι αυξημένες, αλλά διαβεβαιώνει ότι έχουν διασφαλιστεί οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος πανδημίας. 

 

Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι η κυριαρχία της πανδημίαςστη Θεσσαλονίκη είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους το ότι ο αστικός ιστός είναι πολύ πιο εύκολο να αυξήσει ραγδαία τη μετάδοση κρουσμάτων και να μαςοδηγήσει σε έναν ρυθμό μετάδοσης κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και το γεγονός πως η πόλη είναι πυκνοκατοικημένη, με έντονους ρυθμούς καθημερινότητας.

 

Πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι Θεσσαλονικείς και οι Βορειοελλαδίτες για την επάρκεια των υποδομών υγείας;

 

Η επάρκεια των υποδομών δεν αποτελεί σταθερά, δεδομένου ότιο όρος «επάρκεια»ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες μας. Είναι πραγματικότητα πως, επί της παρούσης, οι ανάγκες του Συστήματος Υγείας είναι αυξημένες, καθώς αντιμετωπίζουμε τον συνήθη φόρτο εργασίας με όλα τα ζητήματα που προκύπτουν μετην έλευση του χειμώνα (π.χ. εποχική γρίπη), ταυτόχρονα με έναακόμα κύμα της πανδημίας COVID-19. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μέχρι στιγμής δείξει την αντοχή του στις μεγάλες προκλήσεις και σε περιόδους πίεσης, κάτι που οφείλεται τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό του όσο και στις υποδομές του. Σε αυτό το επίπεδο, έχουμε διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκεςγια την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος πανδημίας.

Όμως οι πολίτες θα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς μόνον εφόσον οι ίδιοι έχουν συνδράμει στην εθνική προσπάθεια κατά του κορονοϊού, μέσω του εμβολιασμού και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας. 

 

Σε τι διαφέρει η φετινή κρίση από την αντίστοιχη του Νοεμβρίου 2020;

 

Η βασική διαφοροποίηση είναι αναμφίβολα το εργαλείο του εμβολιασμού. Πέρσι,την ίδια ακριβώς περίοδο, το ποσοστό των νοσηλευομένων σε σχέση με τα κρούσματα ήταν πολύ μεγαλύτερο, ακριβώς λόγω της έλλειψης εμβολιασμού. Σε αυτήντη συγκυρία το φετινό κύμα είναι ένα κύμα ανεμβολίαστων, γεγονός που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ολοένα καιπερισσότεροι συμπολίτες μας εμβολιάζονταν.

 

Ποια είναι η συνολική εικόνα που έχετε για τη συνεισφοράτων εμβολιασμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας στηΒόρεια Ελλάδα;

 

Στη Βόρεια Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε ασφαλές σημείο, τέτοιο που θα μας επιτρέψει να μην έχουμε ένανέο σφοδρό κύμα της πανδημίας. Σίγουρα υπάρχει μεγάληβελτίωση σε σχέση με την περσινή εικόνα, όμως ακόμα υπάρχειμεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Η 3η ΥΠΕ, ακολουθώντας τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, έχει ήδη προβεί σε δράσεις για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, με εξορμήσεις μεκινητές μονάδες στις περιοχές όπου παρατηρείται σχετική καθυστέρηση. Αυτές οι δράσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες. 

 

Είναι για παράδειγμα θέμα ζήτησης και προσφοράς ΜΕΘ, η απάντηση στην κρίση;

 

Να ξεκινήσουμε από το γεγονός πως η ΜΕΘ δεν είναι πανάκεια. Οι μονάδες αυξημένης φροντίδας οφείλουν να είναι η τελική μας διαφυγή, εάν ένα περιστατικό χρήζει τέτοιας περίθαλψης. Αυτήντη στιγμή, η αύξηση που έχουμε πετύχει σε κλίνες ΜΕΘ από τηνέναρξη της πανδημίας είναι σημαντική, εφόσον έχει αυξηθεί σημαντικά ο λόγος κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες, που συνιστά το γενικό μέσο μέτρησης. Όμως και πάλι αυτή η αύξηση δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την πίεση στο Εθνικό ΣύστημαΥγείας εάν δεν υπάρξει η υιοθέτηση του εμβολιασμού από τουςσυμπολίτες μας.Τι συμπεράσματα είχατε βγάλει από εκείνη την κρίση και τιδιορθωτικές κινήσεις έχετε κάνει;Η περσινή δύσκολη συγκυρία για την πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε πραγματικά ένα σημείο καμπής για την παροχήυπηρεσιών υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Σε εκείνο το χρονικόπλαίσιο ήμασταν ακόμα στο στάδιο υλοποίησης των δεσμεύσεών μαςγια τη θωράκιση του Συστήματος Υγείας. Πλέον, ηυλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για τη διαχείριση τηςπανδημίας έχει ολοκληρωθεί και επιπλέον υπάρχει μεγαλύτερηγνώση και τριβή του ανθρώπινου δυναμικού με την πανδημία.

 

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι στο μεσοδιάστημα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα…

 

Η αντιπολίτευση οφείλει να ασκεί αντιπολίτευση λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Γενικά σχόλια για τη λήψη περισσότερων μέτρων είναι καλοδεχούμενα,όμως δεν απηχούν την αλήθεια. Έχουμε εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο πόρο, ενώ έχουμε επενδύσει και στο ανθρώπινο δυναμικό με συνεχείς προκηρύξεις προσλήψεων. Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό,όποτεκρίνεται αναγκαίο. Οι γενικές κατηγορίες,για να υπάρχουν απλάσε κάποιες δηλώσεις, ούτε προωθούν το έργο μας ούτε είναι  εποικοδομητικές..

 

Έχετε κάποια ερμηνεία γιατί η Θεσσαλονίκη και η ΒόρειαΕλλάδα σέρνουν για δεύτερη χρονιά τον χορό της πανδημίας;

 

Πιστεύω πως είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Ο αστικός ιστόςείναι πολύ πιο εύκολο να αυξήσει ραγδαία τη μετάδοσηκρουσμάτων και να μας οδηγήσει σε έναν ρυθμό μετάδοσης κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας. Σίγουρα, το γεγονός πως η πόλη είναι πυκνοκατοικημένη και έχει έντονους ρυθμούς καθημερινότητας συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση..

 

Κι αν έλθει το περίφημο χάπι θεραπείας, θα αδειάσουν αυτόματα οι μονάδες;

Κανένα χάπι, όσο και εάν το θέλαμε, δεν είναι πανάκεια. Πιστεύω πως ο μόνος τρόπος να εξαλείψουμε τον κίνδυνο μελλοντικών σφοδρών κυμάτων είναι εάν συστρατευτούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, μέσα από τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων.