Έτοιμη για εμβόλιο κατά της "Ο" δηλώνει η Moderna - Free Sunday
Έτοιμη για εμβόλιο κατά της "Ο" δηλώνει η Moderna

Έτοιμη για εμβόλιο κατά της "Ο" δηλώνει η Moderna

Την ετοιμότητα της Moderna να παρασκευάσει μιας ενισχυτική δόση του εμβολίου της για την προστασία απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει να εργάζεται πάνω σε αυτό μέσα σε μερικές εβδομάδες

H Moderna ευελπιστεί να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές στις αρχές του χρόνου για την παρασκευή ενός εμβολίου που θα προστατεύει από την ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή Όμικρον, αλλά επί του παρόντος είναι επικεντρωμένη στην παρασκευή αναμνηστικής δόσης του υπάρχοντος εμβολίου της, mRNA-1273.

"Το μόνο που απαιτείται είναι μικρές προσαρμογές για την Όμικρον. Δεν περιμένω να υπάρξουν προβλήματα", είπε ο Μπανσέλ στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ελβετική εφημερίδα TagesAnzeiger.

Η εταιρεία αναμένει τώρα σημαντικές πληροφορίες για την παραλλαγή ώστε να ξεκινήσει την ανάπτυξη του εμβολίου.

"Αυτό θα πάρει μια ή δύο ακόμη εβδομάδες", διευκρίνισε ο Μπανσέλ.

"Θα χρειαστούν μερικοί μήνες προτού μπορέσουμε να παρασκευάσουμε 500 εκατομμύρια δόσεις μετά την (ρυθμιστική) έγκριση. Αλλά οι δυνατότητές του είναι πολύ περισσότερες σήμερα σε σχέση με πριν από ένα χρόνο", πρόσθεσε.

Αν οι ρυθμιστικές αρχές, όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και ο ελβετικός Swissmedic, απαιτούν περαιτέρω μελέτες, αυτό θα προσθέσει το λιγότερο τρεις μήνες.

"Ορισμένες αρχές ζητούν μια μελέτη, άλλες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Κατά τη γνώμη μου εξαρτάται πολύ από το πόσο βαριά είναι η μορφή της νόσου καθώς εξελίσσεται", είπε.

Έπειτα από καθυστερήσεις στις παραδόσεις και στην παραγωγή που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2021, η Moderna μπορεί τώρα να προλάβει την επίτευξη των στόχων παραγωγής και τις έγκαιρες παραδόσεις των παραγγελιών.

Η εταιρεία παρασκεύασε 700 με 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 αυτή τη χρονιά και αναμένει να παρασκευάσει μεγαλύτερο αριθμό εντός του 2022, ενισχύοντας την παρασκευή από 100 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα σε 150 εκατομμύρια.

Περισσότερες γραμμές παραγωγής οργανώνονται μέσω συμφωνίας με την εδρεύουσα στην Ελβετία φαρμακοβιομηχανία Lonza και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ενισχύοντας την παραγωγή, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η εταιρεία για πρώτη φορά έχει 30 εκατομμύρια δόσεις σε απόθεμα.

"Εχουμε μια σειρά νέων εμβολίων υπό ανάπτυξη, για παράδειγμα εναντίον της γρίπης ή του RSV, του 'αναπνευστικού συγκυτιακού ιού', ο οποίος προκαλεί μια νόσο του αναπνευστικού, η οποία είναι μοιραία για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα τρία εμβόλια mRNA σε μια δόση και να προτείνουμε στις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν τις προμήθειες για μια συγκεκριμένη ποσότητα για πολλά χρόνια και έπειτα να επενδύσουμε σε μια μονάδα παραγωγής σε αυτή τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να δώσει σε αυτές τις χώρες προτεραιότητα στις προμήθειες σε περίπτωση μιας νέας πανδημίας", κατέληξε ο Μπανσέλ.