Η πλήρης εικόνα της "Όμικρον" - Free Sunday
Η πλήρης εικόνα της "Όμικρον"

Η πλήρης εικόνα της "Όμικρον"

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Omicron, όσον αφορά στον χρόνο επώασης, τη διάρκεια νόσησης και τα συμπτώματα παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

 
Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος επώασης, δηλαδή το διάστημα μεταξύ της έκθεσης στον ιό και την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι βραχύτερος, ενώ η νόσηση διαρκεί λιγότερο.
 
Στην κλινική εικόνα, η Omicron εμφανίζει συμπτώματα όπως η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος ενώ πιο σπάνια, οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης και όσφρησης.
 
Η κυρία Παπαευαγγέλου προέτρεψε «να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος».
.
Όσον αφορά τα εμβόλια, οι πλήρως εμβολιασμένοι με το σχήμα δύο δόσεων συν την αναμνηστική προστατεύονται από τη βαριά νόσηση. Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε τους ανεμβολίαστους να κλείσουν το ραντεβού τους, καθώς όπως είπε, έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν, λόγω της έντονης κινητικότητας των ημερών και της υψηλής μεταδοτικότητας της Omicron.
 
Αυξημένη προσοχή πρέπει να υπάρξει στις οικογενειακές επαφές μέσα στις γιορτές, ιδιαίτερα από τους νέους, ενώ συνέστησε να γίνεται έλεγχος με αντιγονικό τεστ πριν από έξοδο.
 
Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει κανένα νόημα οι πλήρως εμβολιασμένοι να επιβεβαιώσουν ένα θετικό rapid test με ένα PCR. «Aυτό αφορά τους ανεμβολίαστους που νοσούν πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης», επισήμανε.