Κέντρο φιλοξενίας για 250 μητέρες και παιδιά πρόσφυγες - Free Sunday
Κέντρο φιλοξενίας για 250 μητέρες και παιδιά πρόσφυγες

Κέντρο φιλοξενίας για 250 μητέρες και παιδιά πρόσφυγες

Το κέντρο θα βρίσκεται στον Νομό Αττικής, σε χώρο και εγκαταστάσεις που θα υποδείξει το υπουργείο Εσωτερικών με μέγιστη χωρητικότητα τα 250 άτομα. Στο κέντρο αυτό θα προσφέρεται σίτιση με την καθοδήγηση έμπειρων διαιτολόγων, σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών. 

Θα υπάρχει μέριμνα για την πλήρη κάλυψη αναγκών σε είδη ένδυσης και παιχνιδιών. Την ιατρική φροντίδα των παιδιών (ιατρικές εξετάσεις, προληπτικά τσεκάπ, εμβολιασμοί) θα αναλάβουν εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στις μητέρες και στα παιδιά από ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς, με τη συνεργασία της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». 

Θα λειτουργεί σχολείο όλων των βαθμίδων για τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, με δασκάλους, καθηγητές και μεταφραστές. Θα διοργανώνονται ψυχαγωγικές εκδηλώσεις εντός του κέντρου φιλοξενίας, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε μουσεία και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στόχος είναι το κέντρο φιλοξενίας να αποτελέσει πρότυπο σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του και θα παρουσιαστεί στην UNESCO με σκοπό την ένταξή του σε αντίστοιχα προγράμματα του οργανισμού. 


Παράλληλα, μετά τη δωρεά 2.500 εμβολίων για τον εμβολιασμό των προσφύγων/μεταναστών ενάντια στην ανεμοβλογιά, την ηπατίτιδα, την πολιομυελίτιδα και άλλα λοιμώδη νοσήματα, το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα παραχωρήσει άμεσα στο υπουργείο Υγείας άλλα 2.000 εμβόλια για τον ίδιο σκοπό, ενώ προσεχώς θα μπορέσει να εξασφαλίσει και άλλα 4.000 εμβόλια.