Έχεις ψωρίαση; Χάνεις τη δουλειά σου! - Free Sunday
Έχεις ψωρίαση; Χάνεις τη δουλειά σου!

Έχεις ψωρίαση; Χάνεις τη δουλειά σου!

Σύμφωνα με την έρευνα, από ψωρίαση πάσχουν 250.000 άνθρωποι στην πατρίδα μας, στην πλειονότητά τους νέοι, με τη μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων να διαμορφώνεται στα 37 έτη, δηλαδή στα πιο παραγωγικά χρόνια. 

«Λόγω της ασθένειας, που στην πατρίδα μας εξακολουθεί να συνοδεύεται από βαρύ στίγμα, το 39% των πασχόντων απουσιάζει συχνά από την εργασία του και το 20%, δηλαδή ένας στους πέντε, χάνει τη δουλειά του. Επίσης, 16% των ψωριασικών χάνουν μια προαγωγή, όχι επειδή δεν είναι αποδοτικοί αλλά γιατί έχουν στο δέρμα τους ψωριασικές πλάκες, που, δυστυχώς, το ευρύ κοινό εξακολουθεί να συνδέει με τη μεταδοτική ψώρα» επισημαίνει ο Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΕΡΕ. 

Ο ειδικός, που ως στρατιωτικός γιατρός «συναντά» την ψωρίαση στα στρατεύσιμα νιάτα, προσθέτει πως η άγνοια γίνεται αιτία να καθυστερήσει τουλάχιστον μία πενταετία η διάγνωση και να παραταθεί η ταλαιπωρία των ασθενών. Μεγάλο αγκάθι αποτελούν και οι κρυφές συννοσηρότητες που συνοδεύουν την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, από την οποία πάσχουν αρκετοί ψωριασικοί. 

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας και διευθυντής της Β΄ Δερματολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου, η ψωρίαση διπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής θνητότητας και πενταπλασιάζει τον κίνδυνο αυτοκτονίας, ενώ στα βαριά περιστατικά επταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος. Το 42% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα έχει τουλάχιστον τρεις συννοσηρότητες. Ως αποτέλεσμα, τα δύο νοσήματα αποτελούν τεράστιο βαρίδι για τις δαπάνες υγείας, το οποίο στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια ετησίως. Για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους η ιατρική φαρέτρα ενισχύθηκε πρόσφατα με το πρώτο φάρμακο σε χάπι, την απρεμιλάστη της Genesis Pharma, η οποία αποτελεί και τον πρώτο εκπρόσωπο μιας νέας φαρμακευτικής κατηγορίας.