Η τέχνη σύμμαχος στην ενημέρωση για την Ηπατίτιδα C - Free Sunday
Η τέχνη σύμμαχος στην ενημέρωση για την Ηπατίτιδα C

Η τέχνη σύμμαχος στην ενημέρωση για την Ηπατίτιδα C

Το κέντρο της Αθήνας, πλέον κοσμείται από το εικαστικό mural του διάσημου καλλιτέχνη, στην Ελλάδα και Παγκοσμίως, ΙΝΟ – www.ino.net. Στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Δεληγιώργη, ο ΙΝΟ φιλοτέχνησε το κτίριο του ΕΟΠΥΥ συμβάλλοντας στη μετάδοση του ηχηρού μηνύματος της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C.

Βάσει πρόσφατων μελετών, το σύνολο των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C στην Ελλάδα φτάνει τις 167.000. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι υπάρχουν 130.000.000 άνθρωποι που ζουν με τον ιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 80% των ασθενών δεν το γνωρίζει. 

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν τον ασυμπτωματικό χαρακτήρα της ασθένειας, δηλαδή η πλειοψηφία των ανθρώπων με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους ή τη μετάδοση του ιού εν αγνοία τους.

Με αφορμή τα παραπάνω δεδομένα ο ΣΑΗΕ «Προμηθέας» συνεχίζει την προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα πληροφόρησης για την ηπατίτιδα C. Με σύμμαχο του την τέχνη ο Σύλλογος προτρέπει το γενικό πληθυσμό να εξεταστεί και να αλλάξει την οπτική της ζωής που ενδεχομένως έχει υιοθετήσει. Γι αυτό το λόγο, ο ΙΝΟ στο κεντρικό εικαστικό της ενημερωτικής εκστρατείας αποτυπώνει μέσα από τη δημιουργία του, την αξία της πρόληψης αλλά και την αλλαγή στάσης που θα πρέπει να υιοθετήσει ο σημερινός άνθρωπος, απέναντι στο καθημερινό «κυνήγι θησαυρού» για τα υλικά αγαθά. Επεξηγηματικά, ο σημερινός άνθρωπος θα πρέπει να εστιάσει στη διαφύλαξη της υγείας του και όχι σε ένα ατέρμονο κυνήγι του χρήματος. 

Η παραπάνω εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προσέγγισης περισσότερων ανθρώπων, έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό μήνυμα καθώς και ένα video με πλάνα και λήψεις από τη διάρκεια της δημιουργίας του ΙΝΟ: 


Στο πλαίσιο της έναρξης της εκστρατείας ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Γιώργος Καλαμίτσης, δήλωσε: «Πρωταρχικός μας στόχος για αυτήν την εκστρατεία ήταν το "διαφορετικό". Προσπαθήσαμε να "παντρέψουμε" μια μορφή τέχνης με ένα μήνυμα που να έχει απήχηση σε όλους τους συνανθρώπους μας. Αυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι να δείξουμε στον κόσμο την αξία της υγείας, ως το πραγματικό και απαραίτητο αγαθό, για την καθημερινότητά μας. Να δείξουμε σε όλους γύρω μας, την αξία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά κυρίως, να καταστήσουμε σαφές ότι η Ηπατίτιδα C, θεραπεύεται. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Να βρούμε έναν τρόπο πέραν του τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος, που θα «αγγίζει» τον κόσμο 365 ημέρες το χρόνο.

Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον ΙΝΟ, μιας και είναι ο απόλυτος εκφραστής της τέχνης, καταξιωμένος σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά από μια εβδομάδα, ακούραστης και συνεχούς δουλειάς του, μπορούμε πλέον να "περάσουμε" το δικό μας μήνυμα, σε όλους, μέσα από τη δική του τη ματιά! Από πλευράς μας, θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε ακόμη μια φορά για τη συμμετοχή του σε αυτήν την προσπάθεια».

DBP_9405_7_tm_1500