Ευτελή αναλώσιμα και ελλείψεις στα νοσοκομεία καταδικάζουν τους διαβητικούς ασθενείς - Free Sunday
Ευτελή αναλώσιμα και ελλείψεις στα νοσοκομεία καταδικάζουν τους διαβητικούς ασθενείς

Ευτελή αναλώσιμα και ελλείψεις στα νοσοκομεία καταδικάζουν τους διαβητικούς ασθενείς

Σοκαριστικές καταγγελίες για ακατάλληλα ιατρικά αναλώσιμα, που απαιτούνται για τη ρύθμιση του διαβήτη, στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για ραγδαία αύξηση των επιπλοκών της νόσου, καθώς τα νοσοκομεία παραγγέλνουν πλέον μόνο τα ευτελέστερα και φτηνότερα υγειονομικά υλικά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, καταγγέλλει σωρεία ελλείψεων στα ιατρικά αναλώσιμα για τον διαβήτη, κυρίως στα νοσοκομειακά φαρμακεία της περιφέρειας, αλλά και του Λεκανοπεδίου, με συνέπεια οι ασθενείς να κάνουν μακρινά ταξίδια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Όπως επισημαίνει από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ η Μαρία Τριανταφύλλου, ενδεικτικά, το Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα δίνει με το σταγονόμετρο τις ταινίες μέτρησης σακχάρου, καθώς κινδυνεύει να ξεμείνει, ενώ χειρότερα είναι τα πράγματα στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, με το Ιπποκράτειο, το «Γεννηματάς» και το ΑΧΕΠΑ να έχουν ξεμείνει από ινσουλίνες και το «Παπαγεωργίου» να δίνει ό,τι ινσουλίνη του έχει απομείνει στο φαρμακείο, χωρίς όμως σύριγγες και βελόνες. Επίσης, οι διαγνώσεις γίνονται με τρόπο εξπρές, καθώς ο νοσοκομειακός γιατρός έχει στη διάθεσή του μόνο επτά λεπτά ανά ασθενή, όταν το ραντεβού θα πρέπει να είναι 45λεπτο.

Όλα αυτά οδηγούν στην απορρύθμιση της νόσου και στην αύξηση των επιπλοκών, με σημαντική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας και την τσέπη του ασθενή. «Για τον ασθενή με διαβήτη τύπου 1 το μηνιαίο κόστος της νόσου ανέρχεται στα 400 ευρώ, ενώ για τον ασθενή με διαβήτη τύπου 2 η δαπάνη κυμαίνεται στα 180 ευρώ και στις επιπλοκές τα κόστη οκταπλασιάζονται» τονίζει ο κ. Δαραμήλας. Και συνεχίζει: «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και το νέο ασφαλιστικό που πέρασε οδηγεί πολλούς στον Καιάδα, και μάλιστα σε μια εποχή που όλο το βάρος της πρόληψης το έχουν επωμιστεί κοινωνικές δράσεις, με την πολιτεία να παραμένει προκλητικά απούσα».

Σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, ανάσα στους πολίτες δίνει το κοινωνικό πρόγραμμα «Μετρήσεις Ζωής» της Novartis Hellas, που ήδη έχει εκπονήσει 8.700 ιατρικές εξετάσεις σε 2.400 άτομα σε όλη την Ελλάδα και παρατείνεται για δεύτερη χρονιά. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis Hellas, Ρικάρντο Κανεβάρι, το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και θα ταξιδέψει σε όλη τη Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν σπιρομετρήσεις, οφθαλμολογικούς ελέγχους, μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και αρτηριακής πίεσης, καθώς και χαρτογράφηση σπίλων (για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος). 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως η περίθαλψη πρέπει να ξεκινά από την πρόληψη και πως 182 δομές υγείας υπάρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση γι’ αυτό τον σκοπό. Οι «Μετρήσεις Ζωής», πέρα από τον Δήμο Δράμας (11-12 Μαΐου), επισκέπτονται τον Δήμο Ξάνθης (7-8 Ιουνίου), τον Δήμο Ρεθύμνου (19-20 Οκτωβρίου), τον Δήμο Κορινθίων (22-23 Νοεμβρίου) και τον Δήμο Θερμαϊκού (7-8 Δεκεμβρίου).