Ένας στους τρεις καρκίνους στην Ελλάδα εκδηλώνεται στο δέρμα - Free Sunday
Ένας στους τρεις καρκίνους στην Ελλάδα εκδηλώνεται στο δέρμα

Ένας στους τρεις καρκίνους στην Ελλάδα εκδηλώνεται στο δέρμα

Τεράστιος είναι ο αντίκτυπος του δερματικού καρκίνου στο σύστημα υγείας, καθώς το 33% όλων των διαγνωσμένων περιστατικών καρκίνου αφορά τον καρκίνο του δέρματος, με 2.000 νέα περιστατικά μελανώματος να καταγράφονται ετησίως στην πατρίδα μας. Για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή τους η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρωμελανώματος Ελλάδος οργάνωσαν για μία ακόμη χρονιά εκστρατεία δωρεάν ελέγχου από τους συμμετέχοντες δερματολόγους, με τίτλο «Από την ομορφιά μιας ελιάς στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος», με στόχο να καταρριφθεί το περσινό ρεκόρ των 7.753 εξετασθέντων. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 13 Μαΐου, ενώ παράλληλα λειτούργησε ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού. 

«Με 66.000 θανάτους από καρκίνο του δέρματος παγκοσμίως και 500 θανάτους στην πατρίδα μας σε ετήσια βάση, επιβάλλεται να αποκτήσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του δέρματος, ώστε να μειωθεί αισθητά η σχετική δαπάνη στο κρατικό σύστημα υγείας» επισημαίνει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. 

Και συνεχίζει: «Τέλος, υπάρχουν και οι μη μελανωματικές βλάβες, που αποτελούν την πιο συχνή μορφή καρκίνου. Αυτές αφορούν το ακανθοκυτταρικό και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, με το 60% των ακανθοκυτταρικών καρκίνων να αναπτύσσεται εκεί που υπάρχει μια ακτινική υπερκεράτωση. Σημειωτέον ότι ένας στους δύο μεσήλικες Έλληνες έχει τουλάχιστον μία ακτινική υπερκεράτωση στην επιδερμίδα του προσώπου του!».