Αυχενικό Σύνδρομο και Ευθειασμός Αυχενικής Μοίρας - Free Sunday
Αυχενικό Σύνδρομο και Ευθειασμός Αυχενικής Μοίρας

Αυχενικό Σύνδρομο και Ευθειασμός Αυχενικής Μοίρας

Κρατώντας όρθιο το σώμα μας και ψηλά το κεφάλι παρά τις «επιταγές» των καιρών που το θέλει «σκυμμένο» και εμάς σκυθρωπούς η αντιμετώπιση του Ευθειασμού, αν δεν υποτιμηθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με εύκολους και απλούς φυσικοθεραπευτικούς τρόπους πριν αυτός εγκατασταθεί δημιουργώντας το λεγόμενο Αυχενικό Σύνδρομο.

IMG_3323

Το αυχενικό είναι ένα πρόβλημα της εποχής, που πλήττει όλο και περισσότερους. Οι ειδικοί προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.
Το αυχενικό σύνδρομο είναι κάτι που το ακούμε συχνά. Αγγεία, νεύρα, ιστοί και οστά συναντιούνται στον αυχένα και όλα μαζί βοηθούν να στηρίζεται το κεφάλι.

Η φύση κατασκεύασε τον αυχένα να έχει μια καμπυλότητα (λόρδωση). Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική, η οποία, όταν διαταραχθεί, όταν παρουσιαστεί, δηλαδή, ευθειασμός, αρχίζουν τα προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε φθορές ή σε παθήσεις, που αυξάνουν τα φορτία που μπορεί να γίνουν ανεκτά από τη δομή και την υποδομή της σπονδυλικής στήλης.

IMG_3324

Το αυχενικό σύνδρομο εμπεριέχει σειρά δυσλειτουργιών, που προκαλούν πόνο, δυσκαμψία, ζαλάδες, μουδιάσματα κ.ά. Συνήθως η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό συνοδεύεται από την παραπομπή για ακτινογραφία, η οποία πολλές φορές δεν δείχνει τίποτε. «Τίποτε; Μα τότε εγώ γιατί πονάω;» Είναι η εύλογη απορία του ασθενούς. Καταρχάς πρέπει να τονιστεί ότι η ακτινογραφία απεικονίζει τα οστά, τις οστικές βλάβες και την υφή των οστών. Η έκφραση, λοιπόν, «ουδέν παθολογικό εκ των οστών» ή «οστικά ουδέν» σημαίνει ότι αυτά δεν έχουν κάποια βλάβη (όπως, π.χ., κατάγματα, αλλοιώσεις εκφυλιστικές κ.ά.).

Η ακτινογραφία δεν δείχνει μόνον αυτό. Δίνει σημαντική πληροφόρηση για τη θέση, την καμπυλότητα (λόρδωση) και την απόσταση μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων του αυχένα. Στην ουσία μας δείχνει την αρχιτεκτονική των αυχενικών σπονδύλων σε σχέση με το κεφάλι και το υπόλοιπο σώμα. Η πιο συνήθης, μη παθολογική περιγραφή της αλλαγής της εικόνας αυτής αποκαλείται ευθειασμός ή αναστροφή της φυσιολογικής λόρδωσης.  Το πρόβλημα στην ουσία είναι μηχανικό, διότι αλλάζουν η στατική και η αντοχή των φορτίων. Και είναι βέβαιο ότι πίσω από τον ευθειασμό κρύβεται μια εν δυνάμει πάθηση, η οποία, αν δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα, σύντομα θα κάνει αισθητή την παρουσία της.

Είναι μεγάλης αξίας να το αντιληφθεί και να το επισημάνει ο ειδικός γιατρός και θεραπευτής και να χτυπήσει το καμπανάκι του ελλοχεύοντος κινδύνου. Φυσικά, στο μέλλον, λόγω του τρόπου εργασίας και ζωής (κομπιούτερ, γραφείο, τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα κ.ά.) τα προβλήματα αυτά θα αυξάνονται και τα άτομα με αυχενικό σύνδρομο θα πολλαπλασιαστούν. Γι' αυτό λοιπόν, αν έχετε ευθειασμό, ζητήστε περισσότερες διευκρινίσεις από τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή σας.

Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις, τεχνικές και μέθοδοι, που, όχι μόνο διορθώνουν, αλλά σταθεροποιούν αυτή την κατάσταση. Οι ασκήσεις στάσης, όπως π.χ. McKenzie, καθώς και οι σταθεροποιητικές ασκήσεις, ιδιαίτερα με εργομετρικά μηχανήματα αποκατάστασης, όπως το MedX αυχενικής μοίρας, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Επίσης οι εργονομικές συμβουλές για τον τρόπο εργασίας, ύπνου, οδήγησης, καθώς και κινήσεις περπατήματος, κολύμβησης, άσκησης, και άλλων δραστηριοτήτων, παρ' ότι μπορεί να ακούγονται πολύ απλοϊκές, είναι μεγάλης αξίας, έχουν πολλά να προσφέρουν και δεν κοστίζουν.