Τριάντα ασθένειες προκαλεί το κάπνισμα - Free Sunday
Τριάντα ασθένειες προκαλεί το κάπνισμα

Τριάντα ασθένειες προκαλεί το κάπνισμα

Τον βαρύ «φόρο» του τσιγάρου στην υγεία και στις δαπάνες υγείας ξεδιπλώνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επισημαίνοντας ότι το κάπνισμα κοστίζει ετησίως 96 εκατ. ευρώ σε νοσηλείες και προκαλεί 30 ασθένειες οι οποίες σκοτώνουν το 17% των Ελλήνων. 

Ωστόσο, το κόστος των φαρμάκων διακοπής του καπνίσματος δεν ξεπερνά τα 2,3 εκατ. ευρώ, με τις φαρμακοβιομηχανίες να ζητούν από την πολιτεία να διατίθενται δωρεάν τα φάρμακα που καταπολεμούν τον εθισμό στη νικοτίνη από τα 55 ιατρεία διακοπής καπνίσματος της επικράτειας, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση για τους ασθενείς. 

Στην Ελλάδα το 13% των χαμένων εργατοωρών οφείλεται σε νοσήματα σχετιζόμενα με το κάπνισμα και η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τη φτηνότερη παρέμβαση με το μεγαλύτερο κέρδος για την υγεία. 

Συγκεκριμένα, με 600 ευρώ (δίμηνη θεραπεία) ένας καπνιστής κόβει το τσιγάρο και αποφεύγεται ένας θάνατος. Για να αποφευχθεί ένας θάνατος από υψηλή χοληστερόλη πρέπει να δαπανηθούν 95.000 ευρώ σε στατίνες, ενώ για να αποφευχθεί ένας θάνατος από υπέρταση πρέπει να δαπανηθούν 60.000 ευρώ σε αντιυπερτασικά!