Παιδιά κατώτερου θεού - Free Sunday
Παιδιά κατώτερου θεού

Παιδιά κατώτερου θεού

Ταξικές ανισότητες προκαλεί η οικονομική κρίση στα ελληνόπουλα και δημιουργεί «παιδιά ενός κατώτερου θεού», αθωράκιστα απέναντι στον φονικό μηνιγγιτιδόκοκκο Β, αφού το μοναδικό υπάρχον προστατευτικό εμβόλιο Bexsero δεν αποζημιώνεται και το 62% των γονιών αδυνατεί να το πληρώσει από την τσέπη του. 

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας Κυριάκο Σουλιώτη δείχνει ότι το 33% των γονιών δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β –που συνοδεύεται από 10% θνητότητα και 25% κίνδυνο σοβαρών αναπηριών στους επιζήσαντες ασθενείς–, αλλά το 73% συμμορφώνεται με τη σύσταση των παιδιάτρων να εμβολιάσει το παιδί του. 

«Όμως κάνει πίσω όταν μαθαίνει πως πρέπει να το πληρώσει, με τη δόση να κοστίζει 105 ευρώ και να απαιτούνται δύο έως τέσσερις δόσεις, αναλόγως της ηλικίας» επισημαίνει ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. 

«Ωστόσο, το κόστος ενός περιστατικού μηνιγγίτιδας (με το παιδί να επιζεί με αναπηρίες) είναι πολύ πιο δυσβάσταχτο για το σύστημα υγείας, καθώς ανέρχεται σε 153.832 ευρώ, αφού το παιδί θα χρειαστεί προσθετικά μέλη, νοσηλείες, αναπηρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Παράλληλα, το ίδιο και οι γονείς του δεν θα μπορέσουν να εργαστούν κανονικά, οπότε από τη μειωμένη παραγωγικότητα θα χαθούν πολλά έσοδα για το κράτος. 

Το πρόβλημα θα λυνόταν αν τα εμβόλια έβγαιναν εκτός της ασφυκτικής φαρμακευτικής δαπάνης (ύψους 1,945 δισ. ευρώ) ή αν γινόταν διαπραγμάτευση με την παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία (την GSK) προκειμένου να πέσει η τιμή τους. Όμως το υπουργείο Υγείας επιδεικνύει απίστευτη απροθυμία σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση» καταλήγει ο κ. Σουλιώτης.