Ο ΕΟΠΥΥ στερεί τη θεραπεία από ασθενείς με κυστική ίνωση - Free Sunday
Ο ΕΟΠΥΥ στερεί τη θεραπεία από ασθενείς με κυστική ίνωση

Ο ΕΟΠΥΥ στερεί τη θεραπεία από ασθενείς με κυστική ίνωση

Σοκάρει η καταγγελία των γιατρών της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για την αυθαιρεσία του ΕΟΠΥΥ που εν μέσω οικονομικής κρίσης βάζει «ταρίφα» με λογιστικά κριτήρια στην ανθρώπινη ζωή.

 Όπως καταγγέλλει στην FS ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θοδωρής Βασιλακόπουλος, γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, ο ΕΟΠΥΥ βάζει αυθαίρετα περιορισμούς και κριτήρια που δεν τεκμηριώνονται από καμία επιστημονική εισήγηση, προκειμένου να αφήσει εκτός θεραπείας τουλάχιστον το 15% των ατόμων που πάσχουν από ιδιοπαθή κυστική ίνωση στην Ελλάδα. 

«Το νόσημα, που ανήκει στις σπάνιες ασθένειες και είναι θανατηφόρο, αφορά περί τους 500 ασθενείς εντός των συνόρων. Τα τελευταία χρόνια εγκρίθηκαν δύο νέες θεραπείες που παρατείνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών, οι οποίοι δίχως αυτές είναι καταδικασμένοι. Η μηνιαία θεραπεία κοστίζει 1.200 ευρώ και είναι απολύτως απαραίτητη για τους ασθενείς. Επειδή η ασθένεια (ως σπάνια) παραμένει υποδιαγνωσμένη, περίπου 250 ασθενείς στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι νοσούν και συνεπώς πρέπει να λάβουν θεραπεία. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ για να περιορίσει τις δαπάνες υγείας βάζει αυθαίρετους περιορισμούς και ζητά από τους ασθενείς μη επιβεβλημένες εξετάσεις, όπως η εξέταση για τα αέρια αίματος, που σε κανένα άλλο κράτος δεν απαιτούνται για τους ασθενείς με κυστική ίνωση» ξεσπά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο ειδικός προσθέτει πως στο νόσημα ο πνεύμονας «σκληραίνει» και καταστρέφεται η αναπνευστική ικανότητα και πως με τα λογιστικά τερτίπια του ΕΟΠΥΥ σημαντικός αριθμός ασθενών (μέχρι 50 νοσούντες) μένει ξεκρέμαστος. Επίσης, η ένταξη των νέων φαρμάκων στην Ελλάδα καθυστερεί κατά ενάμιση χρόνο σε σχέση με την κυκλοφορία τους στις υπόλοιπες χώρες, καθιστώντας τους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Κουλούρης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εξελίσσεται σε μάστιγα, κοστίζοντας ετησίως στην πατρίδα μας 28 παραγωγικά χρόνια ζωής. Η ΧΑΠ είναι τρίτη αιτία θανάτου και πέμπτη αιτία αναπηρίας, ενώ μαζί με το άσθμα εκτινάσσουν στα ύψη τις δαπάνες υγείας, καθώς οι νοσηλείες είναι πανάκριβες. Στην Ελλάδα το μέσο κόστος του άσθματος και της ΧΑΠ ανά περιστατικό ανέρχεται στα 5.582 ευρώ τον χρόνο, ποσό που αφορά μόνο τις άμεσες δαπάνες υγείας, χωρίς να συνυπολογιστούν οι πρόωρες συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.

Απειλή για τη δημόσια υγεία παραμένει και η φυματίωση, με 600 περιστατικά ετησίως στην πατρίδα μας, εκ των οποίων το 60% αφορά Έλληνες και το 40% αλλοδαπούς. Όπως επισημαίνει ο πνευμονολόγος Μιχάλης Τουμπής, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η ΕΠΕ έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας πρόγραμμα ελέγχου της φυματίωσης για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι κρατούμενοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπου η φυματίωση θερίζει, αλλά μέχρι τώρα η ηγεσία της Αριστοτέλους σιωπά.

Τέλος, απειλή παραμένει και ο καρκίνος του πνεύμονα, καθώς είναι πρώτος σε συχνότητα στους άνδρες και τέταρτος στις γυναίκες και ευθύνεται για 600.000 θανάτους στην Ε.Ε., με τα αναπνευστικά νοσήματα στο σύνολό τους να προκαλούν 6 εκατομμύρια εισαγωγές ετησίως.