Προαπαιτούμενο, η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο - Free Sunday
Προαπαιτούμενο, η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο

Προαπαιτούμενο, η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο

Η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση όλων των ασθενών στο φάρμακο, με τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, αποτελεί το βασικό προαπαιτούμενο για τη φαρμακοβιομηχανία, τη δεύτερη σε εξαγωγές βιομηχανία της χώρας, και πρωτίστως για την κοινωνία, που έχουν αμφότερες πληγεί βαθύτατα κατά την επταετία της οικονομικής κρίσης. 

Όπως επισημαίνει ο Άκης Αποστολίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με τις φαρμακευτικές εταιρείες να προσφέρουν ένα στα τέσσερα φάρμακα δωρεάν και τις οφειλές του κράτους να ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, την ώρα που η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει κλειδωμένη στο ανελαστικό όριο των 1,945 δισ. ευρώ, η ορθολογική χρηματοδότηση του συστήματος υγείας παραμένει στα χαρτιά.

Κύρια αγκάθια που ζητούν εδώ και τώρα λύση περιλαμβάνουν: κατ’ αρχάς την αιμορραγία των νοσοκομείων από την υποστελέχωση κυρίως σε νοσηλευτές και γιατρούς, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, Σοφία Τάνη. Επίσης, την τεράστια αποεπένδυση αφενός του κοινωνικού κράτους και αφετέρου του συστήματος υγείας, που, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΣΕΒ Μιχάλη Μασουράκη, πλήττει ευθέως τους οικονομικά ασθενέστερους. 

Τέλος, την παντελή έλλειψη προστασίας των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων από την τσουχτερή συμμετοχή στα φάρμακα, η οποία λόγω των μνημονιακών περικοπών ανήλθε στο 30% ανεξαρτήτως εισοδήματος, όταν σε εύρωστα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά δεν μπορεί να ξεπερνά το 2% του εισοδήματος.

Χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, Βάσω Μαράκα, αναφέρει ότι δίνει από την τσέπη της μισό μηνιάτικο τον μήνα, ήτοι έως 320 ευρώ, για συμμετοχή σε συνοδά φάρμακα, φυσικοθεραπείες και εξετάσεις, γεγονός το οποίο είναι απαράδεκτο.