Κόλλησε στη γραφειοκρατία η πρόληψη του καρκίνου του εντέρου - Free Sunday
Κόλλησε στη γραφειοκρατία η πρόληψη του καρκίνου του εντέρου

Κόλλησε στη γραφειοκρατία η πρόληψη του καρκίνου του εντέρου

Φτηνή στα πίτουρα και ακριβή στο αλεύρι αποδεικνύεται για πολλοστή φορά η πολιτεία, καθώς η γραφειοκρατία και η κρατική αδιαφορία δεν αφήνουν να υλοποιηθεί το σωτήριο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου που έχει καταστρώσει η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, προκειμένου να αποφευχθούν 2.500 θάνατοι από τη νόσο ετησίως. Με την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος θα μπορούσαν να μειωθούν κατά το 1/7 και οι υπέρογκες δαπάνες υγείας οι οποίες οφείλονται στον συγκεκριμένο καρκίνο, οι οποίες ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, λόγω γραφειοκρατικών προσκομμάτων, το πρόγραμμα παραμένει στα χαρτιά και οι πολίτες στερούνται τη δυνατότητα να προλάβουν την εμφάνιση ενός νεοπλασματικού νοσήματος που είναι προλήψιμο με τη βοήθεια της κολονοσκόπησης. 

Όπως εξηγεί ο Σωτήρης Γεωργόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, το πρόγραμμα προασυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να υλοποιηθεί με 25.000 κολονοσκοπήσεις τον χρόνο σε ομάδες πληθυσμού άνω των 50 ετών, ενώ στα άτομα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει μια δεκαετία νωρίτερα. «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου οφείλεται σε καρκινική εξαλλαγή προϋπάρχοντος πολύποδα και μπορεί να προληφθεί με την εξέταση της κολονοσκόπησης, η οποία έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα, καθώς αφαιρεί τον πολύποδα. Με δεδομένο ότι στην πατρίδα μας καταγράφονται 5.000 νέα περιστατικά εντερικού καρκίνου ετησίως, από τις 25.000 προληπτικού χαρακτήρα κολονοσκοπήσεις που απαιτούνται σε ετήσια βάση, οι 7.000 μπορούν να καλυφθούν από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιπες 18.000 θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με κουπόνι από τον ΕΟΠΥΥ» επισημαίνει ο κ. Γεωργόπουλος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας Κώστας Τριανταφύλλου υπογραμμίζει ότι οι ακριβές εξετάσεις που ανιχνεύουν καρκινικούς δείκτες είναι παντελώς άχρηστες για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και χρήσιμες μόνο για την παρακολούθηση του ογκολογικού ασθενή. Συνεπώς, κακώς γίνονται για διαγνωστικούς σκοπούς και επιβαρύνουν με μεγάλα ποσά τον δημόσιο κορβανά, σε εποχές που δεν θα έπρεπε να γίνεται σπατάλη ούτε ενός ευρώ.

Τέλος, ο Ιωάννης Κατσογριδάκης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Διεθνούς Αθηναϊκού Συμποσίου με θέμα «Γαστρεντερικός καρκίνος: Πρόληψη, αναγνώριση και διαχείριση – Ένα αλφαβητάρι για ιατρούς (παθολόγους, γενικούς ιατρούς)», επισημαίνει πως μια νέα μελέτη του Formosa Cancer Foundation φανερώνει ότι η κακή διατροφή με γεύματα που καταναλώνονται «στο πόδι», σε συνδυασμό με το εργασιακό στρες, αυξάνει για τους εργαζόμενους τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το 3ο Διεθνές Αθηναϊκό Συμπόσιο που οργανώνεται στις 8 και 9 Ιουλίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton, στοχεύει να στείλει το μήνυμα πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί με μια απλή εξέταση, την κολονοσκόπηση, της οποίας το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 95 ευρώ περίπου.