Τρικλοποδιά στο «Χαμόγελο» βάζουν δύο μητροπόλεις της Εκκλησίας - Free Sunday
Τρικλοποδιά στο «Χαμόγελο» βάζουν δύο μητροπόλεις της Εκκλησίας

Τρικλοποδιά στο «Χαμόγελο» βάζουν δύο μητροπόλεις της Εκκλησίας

Στη μνημονιακή Ελλάδα, με την ανάγκη για τη στήριξη και προστασία των παιδιών να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς και την πολιτεία να παραμένει απαθής θεατής των προσπαθειών που κάνουν κάποιοι αξιόλογοι οργανισμοί, με πρωταγωνιστή το Χαμόγελο του Παιδιού, η Εκκλησία, αντί να συνδράμει αυτό το τιτάνιο έργο, βάζει τρικλοποδιά στο «Χαμόγελο». Το νέο, απροσδόκητο εμπόδιο στον δρόμο του οργανισμού φύλακα-αγγέλου των παιδιών έρχεται με τη μορφή δύο εγκυκλίων, από τους μητροπολίτες Καλαβρύτων-Αιγιαλείας και Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, που απαγορεύουν στο «Χαμόγελο» να τοποθετεί κυτίο για την ενίσχυση του έργου του έξω από τους ναούς, επειδή προτεραιότητα στον οβολό των πιστών έχουν τα εκκλησιαστικά ιδρύματα!

Και ας στήριξε το «Χαμόγελο», μόνο κατά το προηγούμενο εξάμηνο, 52.200 παιδιά και τις οικογένειές τους που αντιμετώπιζαν φτώχεια, σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και προβλήματα υγείας, καθώς και παιδιά θύματα bullying, παραμέλησης, βίας και κακοποίησης. Παράλληλα, υποστήριξε με 28.326 υπηρεσίες τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά των μεταναστών που συρρέουν και εγκλωβίζονται στην πατρίδα μας. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα που γονατίζει από την επταετή οικονομική κρίση και το τσουνάμι της προσφυγικής κρίσης, με τα κοινωνικά προβλήματα να διογκώνονται καθημερινά, αυξάνονται δραματικά τα περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και οι φυγές εφήβων από σπίτια που αποτελούν κακοποιητικό περιβάλλον για τους ανηλίκους. 

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» Κώστας Γιαννόπουλος, ειδικά τα κορίτσια που δεν έχουν μια υποστηρικτική οικογένεια γίνονται εύκολοι στόχοι κάθε είδους επιτηδείων, ενώ δεν είναι λίγα όσα παρασύρονται μέσω διαδικτύου από παιδεραστές και παιδόφιλους που μετά τα εκβιάζουν ότι θα τα εκθέσουν αν τολμήσουν να ζητήσουν βοήθεια. «Υπάρχουν κοριτσάκια που για να πάρουν περισσότερα likes στο προφίλ τους στο Facebook πέφτουν στα δίχτυα παιδεραστών» ξεσπά ο κ. Γιαννόπουλος.

Και το δράμα των παιδιών δεν σταματά εδώ. Οι εισαγγελείς ανηλίκων δεν απομακρύνουν πια τα παιδιά που κινδυνεύουν από το κακοποιητικό περιβάλλον, γιατί δεν βρίσκουν χώρο στις παιδικές δομές να τα βάλουν. Και ενώ λόγω έλλειψης χώρου τα κακοποιημένα παιδιά παραμένουν με τους γονείς-τέρατα, το Σπίτι του «Χαμόγελου» στην Κόρινθο απειλείται με λουκέτο, με συνέπεια 40 παιδιά και 30 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, παρ’ ότι κάτοικοι και τοπικοί φορείς στέκονται δίπλα στον οργανισμό και υποστηρίζουν την προσφυγή του στον Άρειο Πάγο για τη σοβαρότατη αυτή υπόθεση.

Επίσης, λόγω έλλειψης δομών και της απίστευτης γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας στη διαδικασία των υιοθεσιών, περισσότερα από 30 βρέφη και νήπια παραμένουν παρατημένα στα νοσοκομεία, δίχως σπίτι και οικογένεια. Εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα των φόρων (ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας) που εξανεμίζουν τους πόρους του «Χαμόγελου» και στερούν από τον οργανισμό τη δυνατότητα να χαρίσει χαμόγελα χαράς σε περισσότερα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Ο κ. Γιαννόπουλος, πάντως, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τον πρωθυπουργό, πρόκειται να του δωρίσει το κλειδί του «Χαμόγελου», προτρέποντάς τον να τους επισκεφθεί, ώστε να δει από κοντά το έργο τους.