Δώρο ζωής για τραυματίες που χρειάζονται επειγόντως χειρουργείο - Free Sunday
Δώρο ζωής για τραυματίες που χρειάζονται επειγόντως χειρουργείο

Δώρο ζωής για τραυματίες που χρειάζονται επειγόντως χειρουργείο

Αληθινό δώρο ζωής αποτελεί η ανάπτυξη και κυκλοφορία του πρώτου παράγοντα αναστροφής της δαβιγατράνης για τουλάχιστον 300 ασθενείς ή πολυτραυματίες τροχαίων ατυχημάτων ετησίως στην Ελλάδα, που εισάγονται στα νοσοκομεία ως επείγοντα περιστατικά και πρέπει να χειρουργηθούν άμεσα. 

Τα άτομα αυτά, που είναι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι και πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας στην τρίτη ηλικία, ακολουθούν αγωγή με δαβιγατράνη, το νέο αντιπηκτικό που τους προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια, για τα οποία ευθύνεται η κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, αν αυτοί οι ασθενείς χρειαστούν επειγόντως χειρουργείο, θα πρέπει να προηγηθεί αντιστροφή της αντιπηκτικής δράσης (του αντιπηκτικού που λαμβάνουν ως συστηματική αγωγή), προκειμένου να προστατευτούν από επικίνδυνες αιμορραγίες. 

Η φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, που διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και δημιούργησε τη δαβιγατράνη, την οποία λαμβάνουν 38.000 Έλληνες από τους συνολικά 250.000 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή εντός των συνόρων, φέρνει τώρα στην κυκλοφορία τον πρώτο ειδικό παράγοντα αναστροφής της δαβιγατράνης για επείγουσες καταστάσεις, όπως χειρουργεία για κατάγματα ισχίου ή σκωληκοειδεκτομή, ατυχήματα ή μη ελεγχόμενη/απειλητική για τη ζωή αιμορραγία. 

Ο ειδικός παράγοντας αναστροφής ονομάζεται ιδαρουσιζουμάμπη και ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Boehringer Ingelheim, η οποία είναι ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο της βιοτεχνολογίας. H ιδαρουσιζουμάμπη είναι μονοκλωνικό αντίσωμα και διακόπτει εντός ολίγων λεπτών την αντιπηκτική δράση της δαβιγατράνης στις επείγουσες καταστάσεις.

«Τα νεότερα αντιπηκτικά, έχοντας αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους μέσα από μεγάλες κλινικές μελέτες αλλά και την καθημερινή κλινική πράξη, αποτελούν πλέον αγωγή ρουτίνας για την πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς μας με κολπική μαρμαρυγή. Η είσοδος του πρώτου ειδικού παράγοντα αναστροφής για ένα από αυτά αποτελεί σημαντική πρόοδο. Ασφαλώς η χρήση του παράγοντα αυτού θα είναι περιορισμένη και επιλεκτική, μια και αφορά λίγα περιστατικά, θα δώσει όμως σε γιατρούς και ασθενείς ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας και προστασίας» εξηγεί από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ο δρ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 

Αυτές οι επείγουσες καταστάσεις μπορεί να συμβούν σε έναν στους πενήντα ασθενείς ετησίως που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, ενώ εκτιμάται τελικά ότι ένα στα εκατό περιστατικά θα χρειαστεί επείγον χειρουργείο. Τονίζεται ότι η ιδαρουσιζουμάμπη δρα αποκλειστικά στους ασθενείς που λαμβάνουν δαβιγατράνη. Στους υπόλοιπους χορηγούνται προπηκτικοί παράγοντες, κατά τη συμβατική αντιμετώπιση που ίσχυε μέχρι και σήμερα.

Η κυκλοφορία της ιδαρουσιζουμάμπης συμπίπτει χρονικά με την τοποθέτηση της ελληνικής μονάδας παραγωγής φαρμάκων της Boehringer Ingelheim σε εντυπωσιακή αναπτυξιακή τροχιά, με αρχική επένδυση για την ανάπτυξή της ύψους 30 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει «άνοιγμά» της στην Αμερική, καθώς θα ξεκινήσει στη μονάδα που βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους παραγωγή φαρμάκων τα οποία θα εξάγονται στις ΗΠΑ.