Βιολογικός παράγοντας-πολυόπλο βάζει φρένο σε δύο ρευματοπάθειες - Free Sunday
Βιολογικός παράγοντας-πολυόπλο βάζει φρένο σε δύο ρευματοπάθειες

Βιολογικός παράγοντας-πολυόπλο βάζει φρένο σε δύο ρευματοπάθειες

Τα στοιχεία από τα νέα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι η νέας γενιάς βιολογική θεραπεία «σεκουκινουμάμπη» φρενάρει την εξέλιξη της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας σε περισσότερους από οκτώ στους δέκα ασθενείς, επιδεικνύοντας υψηλότερες ανταποκρίσεις από την αγωγή με αδαλιμουμάμπη. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, έως το 80% των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και το 84% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα που έλαβαν θεραπεία με τη σεκουκινουμάμπη της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis δεν είχαν καμία ακτινολογική εξέλιξη στη σπονδυλική στήλη ή στις αρθρώσεις, αντίστοιχα, σε δύο χρόνια. Επιπλέον, η σεκουκινουμάμπη βελτιώνει τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας περισσότερο απ’ ό,τι η αδαλιμουμάμπη, με βάση τις νέες έμμεσες συγκριτικές αναλύσεις.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα, λόγω του ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών δεν ανταποκρίνεται καλά στην αντι-TNF θεραπεία, που είναι το τρέχον πρότυπο περίθαλψης» δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Global Head, Drug Development and Chief Medical Officer της Novartis, προσθέτοντας ότι η σεκουκινουμάμπη έχει δυνατότητες να καθιερωθεί ως το νέο πρότυπο περίθαλψης των ασθενών που ζουν με αυτά τα εξουθενωτικά νοσήματα. Η σεκουκινουμάμπη είναι μονοκλωνικό αντίσωμα που εξουδετερώνει επιλεκτικά την ιντερλευκίνη 17A. 

Συνολικά, είναι εγκεκριμένη σε περισσότερες από 50 χώρες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας, ενώ εγκρίθηκε και για την αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.