Θαλάσσια σπορ και ατυχήματα - Free Sunday
Θαλάσσια σπορ και ατυχήματα

Θαλάσσια σπορ και ατυχήματα

Σίγουρα όμως εκτός από τα πλεονεκτήματα που μας δίνει η πρόσβαση μας σε αυτά, υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι τραυματισμών μικρών ή μεγάλων και σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί συνετοί και να δρούμε με γνώμονα της πρόληψη.

Η πρόληψη σαν όρος δεν σημαίνει, υπέρμετρη προφύλαξη ή φοβία, αλλά σύνεση στους πραγματικούς κινδύνους που δυστυχώς η στατιστική τους επιβεβαιώνει. 

Τα συνηθέστερα αθλήματα σπορ για τη χώρα μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 
  1. Η πρώτη κατηγορία, είναι αθλήματα χαμηλού κινδύνου και με μικρό ποσοστό κακώσεων καθότι είναι κοντά στην ακτή και δεν καταπονούν ιδιαίτερα το σώμα. τα αθλήματα αυτά είναι η κολύμβηση, το ποδήλατο θαλάσσης, το κανό,  και τα παιχνίδια της παραλίας ( βόλεϊ, ρακέτες). 
  2. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα αθλήματα μέσης και ανοικτής θαλάσσης, τα οποία είναι το σκι θαλάσσης, η ιστιοσανίδα (wind surfing), το wake board και η κωπηλασία.

Σύμφωνα με αναφορές από το Κέντρο Ελέγχου κ Πρόληψης Κακώσεων Center of Disease Control and Prevention USA (CDC), σχεδόν όλα τα ατυχήματα, ακόμη και τα τραγικότερα αυτών, μπορούν να αποφευχθούν εάν δοθεί έμφαση στα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης. Αυτό ισχύει για όλα τα αθλήματα ακόμη και για αυτά που διαρκούν λίγο και συχνά υποτιμούνται ως αθώα και αβλαβή.  

Στο κολύμπι παρατηρούνται τραυματισμοί στον ώμο κατά την εκτέλεση του ελεύθερου (crawl) και της πεταλούδας, από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των τεχνικών αυτών κολύμβησης. 

Στο γόνατο, υπάρχει μία καταπόνηση στον έσω πλάγιο σύνδεσμο κατά την εκτέλεση της τεχνικής του προσθίου, λόγω της πλάγιας κλήσης κίνησης του γόνατος. Επίσης,  παρατηρείται πόνος στην επιγονατίδα σε όλα τα στυλ κολύμβησης.

Στο κανό, σύνηθες είναι το πρόσθιο εξαρθρήμα ώμου από τους έντονους και επαναλαμβανόμενους ελιγμούς. Ταυτόχρονα, μπορούν να εμφανιστούν διάφορες τενοντίτιδες  στον καρπό. 

Στην ιστιοπλοΐα και ιστιοσανίδα (windsurf) παρατηρούνται κακώσεις στους κοιλιακούς μύες, τους τετρακέφαλους και στους ισχιοκνημιαίους μύες,  κατά την εξισορρόπηση του σκάφους από την δύναμη του αέρα.

Στην κωπηλασία έντονα είναι τα συμπτώματα οσφυαλγίας.


Για την αποφυγή τραυματισμών σημαντικά είναι η κατάλληλη ενδυμασία, προθέρμανση του οργανισμού και των «προκείμενων» αρθρώσεων, η σωστή τήρηση και εφαρμογή των κανονισμών όπου αυτοί αναφέρονται, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία και συντήρηση του σκάφους.


Οι κοινοί παράγοντες κακώσεων όπως τους θέτει η Διεθνής Βιβλιογραφία και Κοινότητα είναι οι εξής:

  • Τεχνικές που αφορούν, τον εξοπλισμό του αθλητή (ένδυση, υπόδηση), την άγνοια ή μη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς, την κακή τεχνική κατάρτιση του αθλήματος, την υπερεκτίμηση ή υποτίμηση του εαυτού τους ή των αντιπάλων, την επιδειξιομανία που οδηγεί σε απερισκεψία, την επιπολαιότητα, την απειρία, τον ελλειπή ή πλημμελή έλεγχο και η χρήση των προστατευτικών μέσων όπως επιγονατίδες, ζώνες, αγκωνίδες κ.λ.π. 
  • Περιβαλλοντικές: Κλιματολογικές συνθήκες, εποχή.
  • Θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, βροχή κ.λ.π.
  • Είδος και κατάσταση του υγρού στίβου (θάλασσα, λίμνη, λιμνοθάλασσα κ.λ.π.)
  • Ώρα άθλησης, με φως ή σκοτάδι
  • Ατομικές: Ιατρικός έλεγχος
  • Φυσική και ψυχολογική κατάσταση
  • Ευάλωτα και ευπαθή σημεία του σώματος
  • Ανεπαρκής Αποκατάσταση
  • Ειδικές: Παιδεία, καλλιέργεια, ψυχοδιανοητικό επίπεδο: Αθλητική υποδομή με ψυχολογία ανωτερότητας. Ταπεινότητα, υπερηφάνεια - σεμνότητα και σύνεση. 
  • Εξωτερικές: Συγκρούσεις, πτώσεις, αντιαθλητική συμπεριφορά, κακή διαιτησία (κριτές), η θεωρητική και η πρακτική ενός προπονητή, η ιστορία του, η προσωπικότητα του και ο σεβασμός που εμπνέει στους αθλητές, τον αναδεικνύουν σε ηγέτη, αρχηγό και παιδαγωγό. Οι ιδιαιτερότητες κάθε αθλητή. Η ηλικία, η ιδιοσυγκρασία, το επίπεδο της φυσικής και ψυχικής κατάστασης. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η εκγύμναση από ειδικό γυμναστή. Η έλλειψη υγειονομικών συνθηκών, η ανυπαρξία ιατρικής και φυσικοθεραπευτικής υποστήριξης, Η περιφρόνηση και η υποτίμηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού όπως επιγονατίδες, επικαλαμίδες, αδιάβροχες φόρμες, η ανεπαρκής ποιότητα και ποσότητα και η άρνηση της χρήσης τους ως μέσα προστασίας. Τα λανθασμένα σφυρίγματα του διαιτητή που αυξάνουν την ένταση και το επικίνδυνο παιχνίδι. Ο τρόπος με τον οποίο αποδοκιμάζεται το αντιαθλητικό παιχνίδι από τους αθλητικούς συντάκτες.

Η φυσικοθεραπευτική υποστήριξη για πρόληψη των τραυματισμών σε συνδυασμό με τις κλασσικές τεχνικές ( μαλάξεις, διατάσεις, υπέρηχοι, laser κ.λ.π.), ενισχύεται με τη νέα τεχνολογία πρόληψης με εργομετρήσεις στην σπονδυλική στήλη και στα άκρα με ειδικά μηχανήματα. Μέτρησης και Αποκατάστασης  των σταθεροποιητικών μυών, της σπονδυλικής στήλης σε όλες τις μοίρες Α/Μ, Θ/Μ, Ο/Μ  και των άκρων καθώς και απο μετρήσεις με ειδικούς πελματογράφους για κινηματική ανάλυση και διόρθωση της στάσης και της ισορροπίας και της σταθεροποίησης του κινητικού συστήματος.

Επίλογος, η πρόληψη εξαρτάται από τον παράγοντα αυτοεκτίμηση, δηλαδή εκτίμηση του ίδιας της ζωής!