Χάπι εντ στους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια με έξυπνο συνδυασμό - Free Sunday
Χάπι εντ στους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια με έξυπνο συνδυασμό

Χάπι εντ στους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια με έξυπνο συνδυασμό

Ένας νέος, έξυπνος φαρμακευτικός συνδυασμός χαρίζει ελπίδα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, μειώνοντας κατά 20% τη θνησιμότητα. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Γιαννακούλας, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης: «Δεδομένου ότι σε ετήσια βάση η θνησιμότητα από τη σοβαρότατη νόσο κυμαίνεται στο 24%, η προσθήκη του νέου όπλου στην ιατρική φαρέτρα συμβάλλει καθοριστικά στο να αποσοβηθεί ο κίνδυνος θανάτου, ενώ στο ίδιο ποσοστό (20%) μειώνονται και οι νοσηλείες των ασθενών με ανεπαρκές μυοκάρδιο, οι οποίες αφενός επιδεινώνουν την κατάσταση των πασχόντων και αφετέρου επιταχύνουν τον δρόμο προς το τέλος, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν με υπέρογκα ποσά τις δαπάνες υγείας».

Η νέα φαρμακευτική ουσία αφορά το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, το οποίο προκύπτει από τον συνδυασμό της βαλσαρτάνης, ενός γνωστού αποκλειστή του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, με τη σακουμπιτρίλη, τον νέο αναστολέα του ενζύμου νεπρıλυσίνη. 
Ο ειδικός εξηγεί ότι η βαλσαρτάνη είναι γνωστή ουσία. Αυτό που κάνει τη διαφορά στο νέο φαρμακευτικό όπλο είναι ο συνδυασμός της με τη σακουμπιτρίλη, η οποία αναστέλλει τη νεπριλυσίνη. Ως συνέπεια, αυξάνονται στο ορό του αίματος τα νατριουρητικά πεπτίδια, τα οποία είναι ένοχα για την κατακράτηση του νατρίου, η οποία με τη σειρά της προκαλεί κατακράτηση ύδατος και αυξάνει την πίεση η οποία ασκείται σε καρδιά και πνεύμονες, προκαλώντας βλάβες στο μυοκάρδιο.
Η θεαματική θεραπευτική δράση του νέου «όπλου» αποδείχθηκε στη μελέτη Paradigm-HF, σε 8.400 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, όπου ο νέος, έξυπνος συνδυασμός συγκρίθηκε με τη στάνταρ θεραπεία, με το φάρμακο εναλαπρίλη. 

«Η μελέτη διακόπηκε πρόωρα, διότι έδειξε σημαντική μείωση στο σύνθετο καρδιαγγειακών θανάτων και νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 20% και στους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία κατά 16%! Το σύμπλοκο ήδη χορηγείται σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη μέσα από πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης» επισημαίνει ο κ. Γιαννακούλας. 

Και προσθέτει πως η μείωση των νοσηλειών στην καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί «ιατρικό προαπαιτούμενο» για την προστασία του ασθενή, καθώς κάθε φορά που ο πάσχων εισάγεται στο νοσοκομείο, χάνει μυοκάρδιο και επιδεινώνεται περαιτέρω η κατάστασή του. «Άρα, μειώνοντας δραστικά τις νοσηλείες κρατάμε μακροπρόθεσμα πιο ζωντανό το μυοκάρδιο» τονίζει ο καρδιολόγος.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία της Ελλάδας, ο αντίκτυπος της καρδιακής ανεπάρκειας στην πατρίδα μας είναι βαρύς, τόσο στη θνησιμότητα όσο και στην αύξηση των δαπανών υγείας. Υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και 30.000 νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται με την πάθηση κάθε χρόνο εντός των συνόρων. Το 4,5% των Ελλήνων ασθενών που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνει στο νοσοκομείο, ενώ το ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που νοσηλεύονται με τη σοβαρή ασθένεια αγγίζει το 24%. 

Παγκοσμίως, το 2% του πληθυσμού πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας για τους ασθενείς άνω των 65 ετών στις αναπτυγμένες χώρες. «Η ύστατη λύση για τους ασθενείς τελικού σταδίου είναι η μεταμόσχευση καρδιάς, αλλά υπάρχει διεθνώς το φλέγον ζήτημα της έλλειψης μοσχευμάτων. Πρώτα ξεκινάμε να χορηγούμε φάρμακα, μετά περνάμε σε συσκευές όπως οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές και η εμφυτεύσιμη συσκευή υποστήριξης της αριστερής κοιλίας» καταλήγει ο κ. Γιαννακούλας.