565 αυτοκτονίες σε μία χρονιά! - Free Sunday
565 αυτοκτονίες σε μία χρονιά!

565 αυτοκτονίες σε μία χρονιά!

Από τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που μόλις δημοσιοποιήθηκαν από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ), προκύπτει ότι το 2014 υπήρξαν 33 περισσότερες καταγεγραμμένες αυτοκτονίες σε σχέση με το 2013. «Από 532 αυτοκτονίες το 2013, φτάσαμε τις 565 το 2014 και δεν έχουμε ακόμη εικόνα για το 2015. 

Οι καταγεγραμμένες αυτοκτονίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς σε αυτές δεν περιλαμβάνονται θάνατοι από απονενοημένα διαβήματα που ωστόσο θεωρήθηκαν, π.χ., τροχαία ατυχήματα» εξηγεί ο καθηγητής Ψυχιατρικής Βασίλης Κονταξάκης. 

Και συνεχίζει: «Κι ενώ έχουμε αύξηση αυτοκτονικής συμπεριφοράς και τουλάχιστον 30% αύξηση των αυτοκτονιών από το 2010 έως το 2014, λόγω της μεγάλης διάρκειας και της έντασης της κρίσης, δεν υπάρχει στην Ελλάδα εξειδικευμένη μονάδα πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοκτονικών συμπεριφορών». 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΨΕ, καθηγητής Ψυχιατρικής Δημήτρης Πλουμπίδης τονίζει ότι γηράσκει επικίνδυνα και ο πληθυσμός των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία, με συνέπεια να αποδυναμώνονται οι δομές που θα μπορούσαν να φρενάρουν το φαινόμενο. 

«Σε τέσσερα χρόνια θα ξεμείνουμε από νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς. Ήδη τα νοσοκομεία στελεχώνονται από “συνταξιούχους”. Χωρίς προσλήψεις, θα καταρρεύσουν» προειδοποιεί ο κ. Πλουμπίδης.