Χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη το 27,4% των Ελλήνων - Free Sunday
Χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη το 27,4% των Ελλήνων

Χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη το 27,4% των Ελλήνων

Η οικονομική κρίση στερεί την πρόσβαση στην περίθαλψη σε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας, με τη νέα μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) να φανερώνει πως το 27,4% των Ελλήνων δεν έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για λόγους οικονομικούς. 

Τα σοκαριστικά ευρήματα που παρουσίασε στο 15ο Συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Ιωάννης Κυριόπουλος δείχνουν ότι το 29,9% των Ελλήνων έχει αδυναμία πρόσβασης σε οποιονδήποτε γιατρό και από αυτούς που δεν λαμβάνουν συστηματικά τη θεραπευτική αγωγή τους, το 42,5% δεν μπορεί να πληρώσει για φάρμακα ή διαγνωστικές εξετάσεις. 

Παράλληλα, το 6,5% δεν έχει κοινωνική ασφάλιση ή έχει χάσει την ασφαλιστική του ικανότητα και το 17,5% συναντά μεγάλη αναμονή στο κλείσιμο ραντεβού στο νοσοκομείο. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για τους ογκολογικούς ασθενείς, με το 47,3% των ασθενών με καρκίνο του μαστού να έχουν υποστεί καταστροφική δαπάνη στο οικογενειακό τους εισόδημα. Μετ’ εμποδίων πρόσβαση σε νοσηλεία έχουν και οι χρόνιοι ασθενείς, που αντιστοιχούν στο 42% του ελληνικού πληθυσμού. 

Οι ανισότητες στην περίθαλψη έχουν ταξικό χαρακτήρα, με όσους έχουν κατά 20% κατώτερο εισόδημα, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να συναντούν υπερδιπλάσια εμπόδια σε σχέση με εκείνα του 2008. «Για να αποκατασταθούν οι ανισότητες, πρέπει να στηριχτεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να δημιουργηθούν δομές αντιμετώπισης των χρόνιων περιστατικών και μονάδες φροντίδας για τους ασθενείς με άνοια και τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου», τονίζει ο κ. Κυριόπουλος. 

Την εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ συμπληρώνει η παραδοχή του προέδρου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιου Σκουτέλη, πως στον «Ευαγγελισμό» υπάρχει έλλειψη ακόμη και σε άγκιστρα για τους καθετήρες, καθώς και σε φάρμακα του 1 ευρώ!