Το τεστ HPV σε μορφή στιλό θα αντικαταστήσει το τεστ Pap - Free Sunday
Το τεστ HPV σε μορφή στιλό θα αντικαταστήσει το τεστ Pap

Το τεστ HPV σε μορφή στιλό θα αντικαταστήσει το τεστ Pap

Κι ενώ ο καρκίνος εξελίσσεται σε δημόσια απειλή και σε γιγάντιο βαρίδι για τις δαπάνες υγείας, με 40.000 νέα περιστατικά να καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα, αλλάζουν όλα στην πρόληψη εκείνων των μορφών καρκίνου που πλήττουν τις πιο παραγωγικές ηλικίες, με συνέπεια να έχουν τον σκληρότερο αντίκτυπο. Η αληθινή επανάσταση συντελείται στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος εμφανίζεται σε 20χρονες κοπέλες!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Γιάννης Βαρθαλίτης, σε πρόσφατη ημερίδα για τον καρκίνο, το 2015 υπήρχαν 48.808 Ελληνίδες σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, με τα φάρμακά τους να κοστίζουν 203,14 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά άλλες 2.500 Ελληνίδες έλαβαν θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με το κόστος των φαρμάκων να φτάνει τα 7,4 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, 4.500 γυναίκες στην πατρίδα μας βρίσκονταν το 2015 σε θεραπεία για τον καρκίνο του ενδομητρίου, με το κόστος των φαρμάκων να ανέρχεται στα 6,4 εκατ. ευρώ, και άλλες 4.408 έλαβαν αγωγή για τον καρκίνο των ωοθηκών, με τα φάρμακα να κοστίζουν 33,4 εκατ. ευρώ. 

«Σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου η μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τη δαπάνη υγείας αντιστοιχεί στους βιολογικούς παράγοντες, τα νέας γενιάς αντικαρκινικά φάρμακα που έχουν φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών νοσημάτων» εξηγεί ο κ. Βαρθαλίτης, προσθέτοντας πως οι νεότερες αφίξεις που αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα στη μάχη με τον καρκίνο αφορούν πρωτίστως τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θοδωρής Αγοραστός, την άνοιξη του 2017 θα προστεθεί στη φαρέτρα το νέο εννεαδύναμο εμβόλιο HPV που θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα (δηλαδή το διδύναμο και το τετραδύναμο), ενώ παράλληλα οδηγούμαστε διεθνώς σε νέο μοντέλο προληπτικών εξετάσεων. 

Έτσι, αντί του τεστ Pap που επικράτησε για περισσότερο από μισό αιώνα αλλά έχει χαμηλή ευαισθησία με συνέπεια σε 5.000 γυναίκες να «χάνει» 13 προκαρκινικές αλλοιώσεις, έρχεται το νέο HPV τεστ που «χάνει» μόνο 3 προκαρκινικές αλλοιώσεις. Ο στόχος στη νέα στρατηγική πρόληψης είναι να γίνει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας 19ος σε συχνότητα εμφάνισης από 3ος που είναι σήμερα.

«Όμως δεν αρκεί γι’ αυτό ένα τεστ με μεγαλύτερη ευαισθησία. Θα πρέπει επιπλέον να είναι διαθέσιμο σε κάθε γυναίκα. Οι έρευνες δείχνουν πως μόνο το 30% των Ελληνίδων κάνει συστηματικά τεστ Pap. Για να “εξαλειφθεί” ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει κάθε Ελληνίδα να μπορεί να κάνει μία φορά ανά πενταετία το νέο τεστ HPV και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου οι μαίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα μοιράζουν το στιλό αυτολήψης για την εξέταση HPV στον τοπικό γυναικείο πληθυσμό. Σε οργανωμένα κράτη του εξωτερικού το τεστ αυτολήψης HPV φτάνει στα σπίτια των γυναικών με το ταχυδρομείο, στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, ενώ με τη βοήθεια του νέου εμβολίου HPV αναμένεται να μειωθούν δραστικά συνολικά δέκα μορφές καρκίνου για τις οποίες ενοχοποιείται ο ιός HPV» καταλήγει ο κ. Αγοραστός.