Χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα 7 στους 10 ασθενείς με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα - Free Sunday
Χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα 7 στους 10 ασθενείς με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα

Χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα 7 στους 10 ασθενείς με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα

Η δημόσια υγεία καταρρέει, με τους χρόνιους ασθενείς να αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, όπως αποδεικνύει και η μελέτη που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας, υπό την επιστημονική ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη, για την πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C στην περίθαλψη.

Τα ανησυχητικά ευρήματα αποκαλύπτουν μια μεσαιωνική πραγματικότητα για τις δομές υγείας και το ανίκητο τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αξιολογούν τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών με ηπατίτιδα C.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 49,3% του δείγματος έχει εισόδημα κατώτερο των 500 ευρώ, ενώ το 42,2% δεν απασχολείται επαγγελματικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το 34,6% δηλώνει είτε ότι δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη είτε ότι κάνει χρήση βιβλιαρίου πρόνοιας. Η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος, το 90%, επισκέπτεται ιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο. 

Το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι το 73,5% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία για την ηπατίτιδα C. Το 42,6% αποδίδει τα εμπόδια αυτά σε απόρριψη του σχετικού αιτήματος ή σε μη πλήρωση των κριτηρίων λήψης της θεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ και το 16% σε ζητήματα γραφειοκρατίας. Ως συνέπεια αυτών των εμποδίων, το 62% των πασχόντων από ηπατίτιδα C δηλώνει ότι έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του σε σχέση με τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού.

Εξίσου σοκαριστικά είναι τα ευρήματα για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων με ηπατίτιδα C στην πατρίδα μας. Το 73% χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του δεινή, ενώ το 58% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να καλύψει τους τρέχοντες λογαριασμούς. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από το 63% του δείγματος έγινε μέσω περιορισμού των δαπανών για είδη πρώτης ανάγκης και από το 62,6% μέσω κατανάλωσης μέρους ή του συνόλου αποταμιεύσεων.