Πρώτη εκδήλωση του διαβήτη οι παθήσεις των ματιών - Free Sunday
Πρώτη εκδήλωση του διαβήτη οι παθήσεις των ματιών

Πρώτη εκδήλωση του διαβήτη οι παθήσεις των ματιών

Στο 80% των περιπτώσεων αυτών, ωστόσο, η απώλεια της όρασης θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Στις χώρες του δυτικού κόσμου οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι το συχνότερο αίτιο τύφλωσης, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να εμποδίσει την απώλεια όρασης ή και να επαναφέρει μέρος της χαμένης όρασης. 

Όπως επισημαίνει ο Στρατής Παροικάκης, διευθυντής Οφθαλμολογίας στη Β΄ Οφθαλμολογική Κλινική του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του διαβήτη. Η ασθένεια αφορά περισσότερους από 30.000 Έλληνες, δεδομένου ότι ο διαβήτης εξελίσσεται σε επιδημία στην πατρίδα μας, με τα νέα φάρμακα να βοηθούν να αποφευχθεί η απώλεια της όρασης. 

Η Σταματίνα Καμπανάρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, τονίζει πως η απώλεια της όρασης με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλεί σοβαρά ατυχήματα στους ηλικιωμένους, καθώς και κατάθλιψη, αφού τους στερεί και τη δυνατότητα να επιδοθούν στην αγαπημένη τους ασχολία, το διάβασμα. 

Όπως τονίζει η οφθαλμίατρος Μάνια Νισκοπούλου, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αφορά μεγάλη ομάδα ηλικιωμένων, με την υγρή μορφή να είναι η πιο επιθετική. «Η σύγχρονη αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών προβλημάτων της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνει ειδικούς αντιαγγειογενετικούς παράγοντες, εμφυτεύματα κορτικοειδών, φωτοπηξία με laser και χειρουργική αντιμετώπιση με υαλοειδεκτομή. 

Με τις εξελιγμένες μεθόδους εξέτασης και με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία η απώλεια της όρασης σήμερα μπορεί να αποτραπεί. Με τη βοήθεια των βιολογικών παραγόντων σταθεροποιείται η απώλεια της όρασης και βελτιώνεται η οπτική οξύτητα» καταλήγει ο κ. Παροικάκης.