Επαναστατική θεραπεία βγάζει νοκ άουτ την ημικρανία - Free Sunday
Επαναστατική θεραπεία βγάζει νοκ άουτ την ημικρανία

Επαναστατική θεραπεία βγάζει νοκ άουτ την ημικρανία

Καταιγιστικές είναι οι επιστημονικές εξελίξεις στην πρόληψη της χρόνιας ημικρανίας, της νόσου που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προξενεί τη μεγαλύτερη ανικανότητα στους ασθενείς και έχει τεράστια οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία.

Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο θεραπευτικό κενό είναι το ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα AMG 334 (erenumab), το οποίο αναπτύσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών Novartis και Amgen. Το πειραματικό φάρμακο AMG 334 αναστέλλει τον υποδοχέα που σχετίζεται με το γονίδιο του πεπτιδίου της καλσιτονίνης, το οποίο θεωρείται ότι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πρόκληση του εξουθενωτικού πόνου της ημικρανίας. 

Η μελέτη έδειξε ότι το καινοτόμο θεραπευτικό όπλο, που χορηγείται μία φορά τον μήνα με υποδόρια ένεση, μείωσε σημαντικά τις ημέρες με επεισοδιακή ημικρανία στους ασθενείς. Τα άτομα που πάσχουν από επεισοδιακή ημικρανία βιώνουν έως και 14 ημέρες με ημικρανία κάθε μήνα και χάνουν σημαντικό μέρος της ζωής τους εξαιτίας αυτής της εξουθενωτικής νόσου. 

Σχολιάζοντας τα ερευνητικά αποτελέσματα, ο Vasant Narasimhan, παγκόσμιος επικεφαλής Ανάπτυξης Φαρμάκου και διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος της Novartis, δήλωσε ενθουσιασμένος: «Πρόκειται για μία συναρπαστική στιγμή όσον αφορά τη θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας, η οποία έχει έντονο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο», προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ειδικά σχεδιασμένες για την πρόληψη της ημικρανίας.