«Όπλο» η μεσογειακή διατροφή στην καταπολέμηση της ψωρίασης - Free Sunday
«Όπλο» η μεσογειακή διατροφή στην καταπολέμηση της ψωρίασης

«Όπλο» η μεσογειακή διατροφή στην καταπολέμηση της ψωρίασης

Σε ωρολογιακή βόμβα για την υγεία εξελίσσεται η ψωρίαση, καθώς μειώνει κατά μία εικοσαετία το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών –εξαιτίας των συννοσηροτήτων της–, ενώ πρόσφατα ευρήματα φανερώνουν πως συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, με συνέπεια οι γιατροί και οι πάσχοντες να αναζητούν εναγωνίως συμμάχους για την αντιμετώπισή της στο… πιάτο. 

Τα νέα δεδομένα που παρουσίασε το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Καλυψώ» δείχνουν ότι οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν 66% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και πώς από μόνη της η απώλεια βάρους βοηθά να υποχωρήσει η ψωρίαση στο 48% των πασχόντων. 

Από την πλευρά της, η Μαρία Πολίτου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιμελήτρια Β΄ στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», επισήμανε πως το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχει τουλάχιστον μία συννοσηρότητα και πως κοινός παρονομαστής όλων των συννοσηροτήτων με την ψωρίαση είναι η χρόνια φλεγμονή. Στην αντιμετώπισή τους συμβάλλει καθοριστικά η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία αφενός περιορίζουν τη φλεγμονή και αφετέρου διευκολύνουν την απώλεια βάρους. 

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Αντώνης Τίτης κατέγραψε ακολούθως τα διατροφικά μυστικά για την καταπολέμηση της ψωρίασης και των συννοσηροτήτων της: «Αρχικά υιοθετούμε μια δίαιτα που μειώνει τη θερμιδική πρόσληψη κατά 500 θερμίδες τουλάχιστον. Το καθημερινό μενού –σε ενεργειακή πρόσληψη– πρέπει να αποτελείται κατά 55% από σύνθετους υδατάνθρακες και κατά 30% από “καλά” λιπαρά. Καθοριστικό ρόλο στην αντιφλεγμονώδη διατροφή διαδραματίζει το “καλό” λιπαρό οξύ ΕΡΑ που περιέχεται στα ψάρια (σαρδέλα, σαλάχι, σολομός, σκουμπρί κ.λπ.) και μειώνει το αραχιδονικό οξύ στον οργανισμό. Το αραχιδονικό οξύ είναι ανεπιθύμητο, γιατί αποτελεί πρόδρομη ουσία για τη δημιουργία φλεγμονής. 
Επειδή ο ψωριασικός ασθενής χρειάζεται 3,6 γρ. ω-3 λιπαρά οξέα την ημέρα, καλό είναι να παίρνει και διατροφικά συμπληρώματα, ενώ ωφέλιμα επίσης είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι πλούσια στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Ε και C και στο ιχνοστοιχείο σελήνιο». 

Καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει την υγιεινή διατροφή άγευστη, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου μαγείρεψε νόστιμα αντιφλεγμονώδη πιάτα σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Leo Hellas.