4.000 νέα περιστατικά ύπουλης φλεγμονής του ματιού ετησίως στην Ελλάδα - Free Sunday
4.000 νέα περιστατικά ύπουλης φλεγμονής του ματιού ετησίως στην Ελλάδα

4.000 νέα περιστατικά ύπουλης φλεγμονής του ματιού ετησίως στην Ελλάδα

Με 4.000 νέα περιστατικά ραγοειδίτιδας (ενδοφθάλμιας φλεγμονής) να καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα, η ασθένεια αναδεικνύεται σε πέμπτη αιτία τύφλωσης, με το 35% των ασθενών να υφίσταται σοβαρή απώλεια όρασης και το 10% να χάνει τελείως το φως του. 

Όπως εξηγεί ο οφθαλμίατρος Νίκος Μαρκομιχελάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Οφθαλμικής Φλεγμονής και Παθολογίας Οφθαλμού, τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κοκκίνισμα, πόνο, θολή όραση, φωτοευαισθησία και «μυγάκια» στο οπτικό πεδίο, ενώ η ραγοειδίτιδα είναι μεν σπάνια στα παιδιά, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς στους ανηλίκους παραμένει ασυμπτωματική. 

«Ειδικά τα παιδιά που πάσχουν από ιδιοπαθή νεανική αρθρίτιδα πρέπει να ελέγχονται κάθε τρίμηνο, αφού έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ενδοφθάλμιας φλεγμονής, χωρίς ωστόσο να κοκκινίζουν τα μάτια τους» τονίζει ο κ. Μαρκομιχελάκης.

Από την πλευρά της, η επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σοφία Ανδρούδη, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Οφθαλμικών Φλεγμονών και Λοιμώξεων, επισημαίνει πως μέχρι πρόσφατα η αντιμετώπιση της ραγοειδίτιδας γινόταν πρωτίστως με κορτιζόνη, η οποία συνοδεύεται από πολλές επιπλοκές, όπως πρόκληση παχυσαρκίας και οστεοπόρωσης. 

Στη συνέχεια επιστρατεύτηκαν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και τελευταία μπήκαν στη φαρέτρα οι βιολογικοί παράγοντες. Με τη 13η ένδειξη που έλαβε πρόσφατα, ο βιολογικός παράγοντας adalimumab της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie καθίσταται η πρώτη και μοναδική βιολογική εγκεκριμένη θεραπεία για την ύπουλη οφθαλμική πάθηση.