Υπέρ και κατά της Yoga από την καθηγήτρια φυσικής αγωγής - personal trainer Χριστίνα Μαυρίδου - Free Sunday
Υπέρ και κατά της Yoga από την καθηγήτρια φυσικής αγωγής - personal trainer Χριστίνα Μαυρίδου

Υπέρ και κατά της Yoga από την καθηγήτρια φυσικής αγωγής - personal trainer Χριστίνα Μαυρίδου

Η πανάρχαια αυτή πρακτική μέθοδος έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή της στην Ινδία ως φιλοσοφικό σύστημα και συσχετίστηκε με την εσωτερική αναζήτηση, με ανώτερα επίπεδα συνείδησης ακόμα και με το μεταφυσικό. 

Σήμερα εμφανίζεται ως ένα εργαλείο fitness - αντικαταθλιπτικό, υποσχόμενο ψυχική και σωματική υγεία, καλή διατήρηση των εσωτερικών οργάνων, ευλυγισία και ευκινησία, βελτίωση της κυκλοφορίας και φυσικά άψογο κορμί και δέρμα! 

Ποια όμως από όλα τα παραπάνω είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα;

ΥΠΕΡ

  1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τα άτομα που έκαναν την «ανατομική» εκδοχή της yoga- Lyengar Yoga- παρατήρησαν ότι μετά από τρεις μήνες τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης είχαν μειωθεί σημαντικά!
  2. Ωφελεί την σπονδυλική μας στήλη: Οι κάμψεις, οι οποίες είναι συνηθισμένες σε πολλές ασάνες, έχουν ευεργετικά οφέλη για την σπονδυλική στήλη, καθώς  προκαλούν αυξημένη διάχυση πολλών θρεπτικών ουσιών στους σπονδύλους, σύμφωνα με μια έρευνα στην Ταϊβάν.
  3. Βοηθάει έμμεσα στην απώλεια βάρους: Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχετε στόχο να χάσετε το επιπλέον λίπος, το οποίο σας ενοχλεί και για αισθητικούς λόγους αλλά και για λόγους υγείας, μην περιμένετε να το πετύχετε μόνο με την yoga, καθώς εκτελώντας τις ασάνες ο ρυθμός της αναπνοής μας γίνεται πιο αργός μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, να αποβάλουμε το stress, να μειώσουμε τους καρδιακούς παλμούς με συνέπεια το σώμα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, επιβραδύνοντας έτσι τον μεταβολικό μας ρυθμό. Επίσης οι μύες με την yoga τεντώνουν αλλά δεν δυναμώνουν, συμβάλλοντας έτσι στην μη επιτάχυνση του μεταβολισμού. Έμμεσα όμως μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση ενός υγιούς  βάρους, αφού βελτιώνει την ψυχική διάθεση, τον ύπνο και την πνευματική διαύγεια, περιορίζοντας την συναισθηματική υπερφαγία, δηλαδή την κατανάλωση, κυρίως, γλυκών για να μας ανεβάσουν την διάθεση.

KATA

  1. Προσοχή στον αυχένα: Η σκοτεινή πλευρά της yoga περιλαμβάνει από μικροτραυματισμούς των μυών μέχρι και σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες. Οι επικίνδυνες ασάνες που απαιτούν στήριξη όλου τους σώματος στο κεφάλι, στους αγκώνες και στον αυχένα, handstand και candle pose, καθώς επίσης και αυτές που απαιτούν την στροφή του λαιμού 90ο  αυξάνουν τις πιθανότητες κινδύνου για σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα, όπως θλάση, ριζοπάθεια ακόμα και εγκεφαλικό πιο σπάνια, καθώς από τον αυχένα και τον λαιμό περνούν πολλές σημαντικές αρτηρίες (π.χ. οι καρωτίδες), όπως επίσης και από την σ.σ.. 
  2. Προσοχή στη μέση: Η υπερέκταση στη μέση απαγορεύεται αυστηρά σε όσους πάσχουν από πόνο στην οσφυϊκή μοίρα (οστεοχόνδρωση, κήλες δίσκου). Ακόμα και σε έναν υγιή ασκούμενο μπορεί να προκαλέσει αύξηση της φυσιολογικής λόρδωσης και κατ’ επέκταση κύφωση και σπονδυλόλυση. Αποφύγετε την «καμήλα», την «γέφυρα» και την «στάση του σκύλου που κοιτάει προς τα πάνω», αντικαθιστώντας τη με την «κόμπρα» που εκτελείται με σχεδόν επίπεδη μέση.
  3. Προσοχή στα γόνατα: Οι ασάνες που έχουν στήριξη στα πόδια, ειδικά για τους αρχάριους και υπέρβαρους, θα πρέπει να εκτελούνται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς προκαλούνται συχνά τραυματισμοί στο γόνατο λόγω της υπερδιάτασης συνδέσμων και τενόντων. Επίσης, το γόνατο δεν πρέπει να δέχεται στροφικές κινήσεις και πλάγιες φορτίσεις, καθώς μπορεί να προκληθεί έσω ή έξω αστάθεια στο γόνατο, υπερκινητικότητα στην άρθρωση του γόνατος ή τραυματισμοί των συνδέσμων και των μηνίσκων. Αποφύγετε τον «βάτραχο», το «περιστέρι» και τον «λωτό».
Η λύση είναι η πολύ προσεκτική και σωστή επιλογή δασκάλου διότι πολλοί από αυτούς έχουν ελλιπή εκπαίδευση ενώ άλλοι νομίζουν ότι έχετε την ίδια ευλυγισία με τους ίδιους!

Χωρίς να είστε ανταγωνιστικοί λοιπόν και χωρίς υπερεκτιμήσεις των δυνατοτήτων σας, μην «πιέζετε» το σώμα σας να κάνει κάτι που αρνείται να εκτελέσει αποφεύγοντας έτσι τους τραυματισμούς.