Η «Θεοπούλα» πρέσβειρα του αντιγριπικού εμβολιασμού - Free Sunday
Η «Θεοπούλα» πρέσβειρα του αντιγριπικού εμβολιασμού

Η «Θεοπούλα» πρέσβειρα του αντιγριπικού εμβολιασμού

Με τον τραγικό απολογισμό του περσινού χειμώνα να περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που νόσησαν από τη γρίπη, 435 σοβαρά περιστατικά και 197 θανάτους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι απαραίτητος για όσους κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και επιστρατεύουν τη δημοφιλή Θεοπούλα του σίριαλ «Στο παρά πέντε» για να στείλει το μήνυμα της πρόληψης. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης τονίζουν ότι το φοβικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας για τον προληπτικό εμβολιασμό αποτελεί επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, ενώ επισημαίνουν πως είναι απαράδεκτο να μην εμβολιάζονται οι επαγγελματίες υγείας και να είναι η Ελλάδα ουραγός στον εμβολιασμό γιατρών, νοσηλευτών και φαρμακοποιών. 

Επίσης, πρέπει να ξεπεραστεί το ταμπού που συνοδεύει τον όρο «ομάδες υψηλού κινδύνου». Όπως εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, «οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να νοσήσουν και να μεταδώσουν σε άλλους τον ιό της γρίπης πρέπει να εμβολιάζονται. Είναι απαράδεκτο να μην εμβολιάζεται ο δάσκαλος που πάει στο σχολείο να διδάξει 30 παιδάκια σε κάθε τάξη. 

Είναι απαράδεκτο να μην εμβολιάζονται οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων, σχολικών λεωφορείων, οι εργαζόμενοι στα κομμωτήρια, όσοι έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Όλοι αυτοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη και να τη μεταφέρουν στο σπίτι τους, στα παιδιά τους, στους ηλικιωμένους γονείς τους, που, αν κολλήσουν, θα νοσήσουν βαριά και θα κινδυνέψουν να πεθάνουν».