Μεσογειακό μενού, ασπίδα στη γρίπη και στις άλλες ιώσεις - Free Sunday
Μεσογειακό μενού, ασπίδα στη γρίπη και στις άλλες ιώσεις

Μεσογειακό μενού, ασπίδα στη γρίπη και στις άλλες ιώσεις

«Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, διότι βοηθά στον περιορισμό της νοσηρότητας και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά άλλες μορφές θεραπείας» επισημαίνει η δρ. Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου. 

Συγκεκριμένα, η απώλεια του περιττού βάρους, η ένταξη αντιοξειδωτικών τροφών, ω-3 λιπαρών οξέων και προβιοτικών στη διατροφή και γενικά η υιοθέτηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής, με έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, ψαριών, οσπρίων και μικρής ποσότητας κρεατικών και γαλακτοκομικών θωρακίζουν τον οργανισμό και μας καθιστούν λιγότερο ευάλωτους στις ιώσεις. Επιπλέον, αποτρέπουν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη αλλεργιών. 

Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα, το άτομο πρέπει να αποφύγει να κάνει μόνο του διάγνωση ή να σπεύσει να πάρει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. Αυτό που πρέπει να κάνει, αν η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι πάνω από τρεις ημέρες και μάλιστα υπάρχει επιδείνωση, είναι να απευθυνθεί στον γιατρό, προκειμένου να λάβει την κατάλληλη αγωγή.

Συμβουλές για να προφυλαχτείτε από τη γρίπη

Όπως επισημαίνουν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, η γρίπη είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς και το πιο συχνό νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό και προκαλεί επιδημίες κάθε έτος. 

Ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο καθίσταται επιβεβλημένος για τις ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να μεταδώσουν τη γρίπη, όπως οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι έγκυες, οι παχύσαρκοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι. 

Επίσης, πρέπει να εμβολιάζονται όλοι οι επαγγελματίες υγείας και όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά, όπως οι εκπαιδευτικοί, αλλά και με ηλικιωμένους και το ευρύ κοινό, όπως οι οδηγοί ταξί και λεωφορείων. Για να προφυλαχτείτε από τη γρίπη, πέραν του εμβολιασμού, υιοθετήστε τις ακόλουθες συμβουλές. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Να τρώτε καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος. Να κάνετε τακτικά πλύσεις της μύτης με ειδικές συσκευές ή φυσιολογικό ορό, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, όταν υπάρχει επίμονο μπούκωμα και πολλές εκκρίσεις. 

Επίσης, διδάξτε στα παιδιά σας κάποιες βασικές κινήσεις με τις οποίες μπορούν να προστατευτούν από τις ιώσεις στο σχολείο και στον παιδικό σταθμό, όπως να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, να βάζουν το χέρι τους μπροστά στο στόμα όταν βήχουν, να μην πίνουν από τα μπουκάλια άλλων παιδιών, να αποφεύγουν να πιάνουν διαρκώς το πρόσωπό τους.