Μύθος η απώλεια τοπικού λίπους! - Free Sunday
Μύθος η απώλεια τοπικού λίπους!

Μύθος η απώλεια τοπικού λίπους!

Όλη αυτή η παραπληροφόρηση και παραφιλολογία σχετικά με το θέμα έχει προέλθει από ολόκληρη βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει ειδικές κρέμες αδυνατίσματος, χάπια-λιποδιαλύτες, ζώνες αδυνατίσματος, ειδικές ολόσωμες φόρμες, ειδικά μηχανήματα, βότανα, μασάζ, «μαγικές» τροφές και, φυσικά, ειδικές ασκήσεις που υπόσχονται την απώλεια τοπικού λίπους. Ο πραγματικός τους στόχος; Το κέρδος φυσικά! Το αποτέλεσμα; Κανένα!

Η πραγματικότητα

Ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για το πού θα αποθηκεύσει το σώμα μας περισσότερο λίπος και πού λιγότερο είναι το γονίδιό μας. Φυσικά η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σωματικό μας βάρος, αλλά δεν μπορεί να καθορίσει το πού θα αποθηκευτεί το λίπος. 

Όσον αφορά τις ειδικές ασκήσεις που υπόσχονται τοπικό αδυνάτισμα, είναι κι αυτό ένας μεγάλος μύθος. Οι χιλιοειπωμένες φράσεις «για να φύγει το λίπος της κοιλιάς πρέπει να κάνεις κοιλιακούς» και «τα ψωμάκια φεύγουν με άσκηση των απαγωγών» δεν ισχύουν. Όταν γυμνάζεις μια μυϊκή ομάδα, δεν σημαίνει ότι μειώνεις τις λιπαποθήκες της συγκεκριμένης περιοχής, ούτε ότι αυξάνονται οι καύσεις σε εκείνο το σημείο.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το σώμα χρησιμοποιεί πρώτα τις μεγάλες λιπαποθήκες του, όπου υπάρχει μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, και ύστερα τις μικρότερες. Η άνιση κατανομή λίπους, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς συγκεκριμένα στην περιοχή των γλουτών και των μηρών παρουσιάζεται ανθεκτικότητα των λιποκυττάρων. 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal of Applied Physiology», οι γυναίκες χάνουν λίπος πρώτα από τα χέρια, μετά από τον κορμό και τέλος από τα πόδια, ενώ οι άντρες χάνουν λίπος πρώτα από τον κορμό, ύστερα από τα χέρια και τέλος από τα πόδια. 

Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τόνωση της μυϊκής μάζας, άρα και επιτάχυνση του μεταβολισμού μας, και σύσφιξη του δέρματος, καθώς μετά την απώλεια βάρους προκύπτει χαλάρωση, αλλά όχι για να «κάψουμε» λίπος επιλεκτικά, απ’ όπου θέλουμε εμείς.

Η λύση

Κάνοντας αερόβια άσκηση (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο) σε μεγάλη διάρκεια αλλά σε μέτρια ένταση, μπορείτε να επιτύχετε την απώλεια λίπους, αλλά απ’ όλο το σώμα. 

Οι ασκήσεις με αντιστάσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες προτείνονται για σύσφιξη και τη διατήρηση ή και την αύξηση της μυϊκής μάζας με σκοπό την αύξηση του βασικού μας μεταβολισμού, άρα και τη μεγαλύτερη καύση λίπους.

Ο συνδυασμός, φυσικά, σωστής άσκησης και διατροφής (αποφυγή κατανάλωσης απλών υδατανθράκων και κορεσμένων λιπών) επιφέρει τη συνολική επιθυμητή απώλεια λίπους. Το βασικότερο; Πολλή προσπάθεια, δυνατή θέληση και αρκετή υπομονή. Καλή δύναμη!