Είκοσι πέντε παιδιά φορείς του ιού HIV μεγαλώνουν στην Ελλάδα - Free Sunday
Είκοσι πέντε παιδιά φορείς του ιού HIV μεγαλώνουν στην Ελλάδα

Είκοσι πέντε παιδιά φορείς του ιού HIV μεγαλώνουν στην Ελλάδα

Μπορεί στην πατρίδα μας οι νέες μολύνσεις με τον ιό HIV να παρουσιάζουν μείωση έως 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), ωστόσο, 32 χρόνια μετά τον θάνατο του Ροκ Χάτσον, η επιδημία του AIDS είναι ακόμη εδώ. 

Και δεν κάνει διακρίσεις ούτε στους λιλιπούτειους, καθώς 25 ελληνόπουλα γεννήθηκαν οροθετικά, έχοντας μολυνθεί από τη μητέρα τους είτε μέσα στη μήτρα είτε κατά τον τοκετό. Όπως επισημαίνει στην FS η Βάνα Σπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία»: «Τα οροθετικά παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη από το κρατικό επίδομα των 700 ευρώ μηνιαίως, το οποίο πρέπει να χορηγείται γρήγορα, χωρίς να σκοντάφτει σε γραφειοκρατικά κωλύματα, καθώς για τις οικογένειές τους τα χρήματα αυτά αποτελούν συχνά το μόνο έσοδο. Οι γονείς δεν εργάζονται, η ανεργία πλήττει άγρια τις οροθετικές οικογένειες και τα οροθετικά παιδιά βιώνουν και άγριο ρατσισμό στο σχολείο. Σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί της ΕΕΜΑΑ αναγκάζονται να πιέσουν το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υποχρεωθούν οι διευθυντές των σχολείων να δεχτούν τους οροθετικούς μαθητές».

Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες οροθετικούς, όπως εξηγούν ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ Μάριος Λαζανάς, ο διευθυντής της Μονάδας Ελέγχου Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» Βασίλης Παπαρίζος και ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, καταγράφονται ελλείψεις αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις του ιικού φορτίου στα κέντρα αναφοράς, με συνέπεια χιλιάδες οροί ασθενών να περιμένουν στο ψυγείο και η ανάλυση του ιικού φορτίου να καθυστερεί έως έναν χρόνο! Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) του Λαϊκού νοσοκομείου, ενώ τον Δεκέμβριο πάντα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα, καθώς τα νοσοκομειακά φαρμακεία ξεμένουν από αντιρετροϊκά φάρμακα. 

Ο κ. Λαζανάς προειδοποιεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνονται χωρίς ιατρική συμβουλή, οι αυστηρές δίαιτες και άλλα διατροφικά τρικ, όπως η λήψη γκρέιπφρουτ ή μελισσόχορτου, είναι επικίνδυνα, καθώς αλληλεπιδρούν με τα αντιικά φάρμακα. Το καλό νέο είναι πως με τα νέας γενιάς αντιρετροϊκά και με την έγκαιρη χορήγησή τους σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως του σταδίου της νόσου, καταστέλλεται μακροχρόνια η δράση του ιού HIV.

Για την ενίσχυση των οικογενειών με οροθετικά παιδιά η ΕΕΜΑΑ δημιούργησε και προωθεί το κομψό κόσμημα «towgether» σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα δοθούν στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» για τους λιλιπούτειους ασθενείς.