Φάρμακα με το σταγονόμετρο πλέον - Free Sunday
Φάρμακα με το σταγονόμετρο πλέον

Φάρμακα με το σταγονόμετρο πλέον

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και μόνο για λίγους που τα έχουν απολύτως ανάγκη ή όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσουν θα έρχονται τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Άκης Αποστολίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία. 

Η φαρμακοβιομηχανία καλείται να πληρώσει 1 δισ. ευρώ για την υγεία, αναλαμβάνοντας και όλο το βάρος για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, που φτάνει ετησίως τα 84 εκατ. ευρώ. Με τις τιμές των φαρμάκων στο φαρμακείο της γειτονιάς να είναι κατά 53% χαμηλότερες από τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη και στο νοσοκομείο κατά 56% φθηνότερες από τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη και τα rebates μαζί με τα clawbacks να αγγίζουν το 50% των πωλήσεων, το περιβάλλον καθίσταται ασφυκτικό για τη φαρμακοβιομηχανία. 

Παράλληλα, δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων, με μόνο όσους έχουν χρήματα να έχουν πια πρόσβαση στη θεραπεία. Την ίδια στιγμή τίποτα δεν γίνεται για τον έλεγχο των συνταγών, με τους γιατρούς να γράφουν 72 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο. 

Κερασάκι στην τούρτα της κυβερνητικής κοντόφθαλμης πολιτικής είναι η μετακύλιση του 30% του clawback (για τη μείωση του οποίου η χώρα μας έχει μνημονιακή δέσμευση) στα rebates, ώστε να «βαφτιστεί» αλλιώς και να παραμείνει.