Βαρυχειμωνιά και στα φάρμακα - Free Sunday
Βαρυχειμωνιά και στα φάρμακα

Βαρυχειμωνιά και στα φάρμακα

Κύμα ψύχους με πολικές θερμοκρασίες πλήττει τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη, με τη βαρυχειμωνιά να εξαπλώνεται ταχύτατα και στον χώρο του φαρμάκου, καθώς οι καινοτόμες θεραπείες θα διατίθενται πλέον με το σταγονόμετρο εξαιτίας των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. «Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και μόνο για λίγους που τα έχουν απολύτως ανάγκη ή όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσουν θα έρχονται τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Άκης Αποστολίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Η φαρμακοβιομηχανία καλείται να πληρώσει 1 δισ. ευρώ για την υγεία, αναλαμβάνοντας και όλο το βάρος για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, που φτάνει ετησίως τα 84 εκατ. ευρώ. Οι τιμές των φαρμάκων στο φαρμακείο της γειτονιάς στην πατρίδα μας είναι κατά 53% χαμηλότερες από τη χαμηλότερη φαρμακευτική τιμή στην Ευρώπη και στο νοσοκομείο κατά 56% χαμηλότερες από τη χαμηλότερη φαρμακευτική τιμή στην Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα τα rebates μαζί με τα clawbacks αγγίζουν το 50% των πωλήσεων, με συνέπεια το περιβάλλον να καθίσταται ασφυκτικό για τη φαρμακοβιομηχανία. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν από το Δ.Σ. του ΣΦΕΕ ο κ. Αναγνωστάκης και ο κ. Παναγούλιας, δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων, με μόνο όσους έχουν χρήματα να έχουν πια πρόσβαση στη θεραπεία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τίποτα δεν γίνεται για τον έλεγχο των συνταγών, με τους Έλληνες γιατρούς να αποτελούν τη μεγαλύτερη συνταγογραφική μηχανή στον κόσμο, καθώς γράφουν 72 εκατομμύρια συνταγές φαρμάκων ετησίως. Κερασάκι στην τούρτα της κυβερνητικής κοντόφθαλμης πολιτικής είναι η μετακύλιση του 30% του clawback στα rebates, ώστε να «βαφτιστεί» αλλιώς και να παραμείνει, παρά τη μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας για τη σταδιακή απομείωσή του τα έτη 2017 και 2018.

Μαζί με τη δημόσια υγεία, στο μάτι του κυκλώνα μπαίνει βέβαια και η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, μαζί με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς οι προαναγγελθείσες αλλαγές δεν είναι τίποτα άλλο από οριζόντια φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος του Έλληνα ασθενή και της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται η χώρα.

Από το Δ.Σ. του ΣΦΕΕ και στο πνεύμα αυτών των μεταρρυθμίσεων, ο Jim Sage διερωτάται γιατί η χώρα μας επιμένει να παραμένει ουραγός στις κλινικές μελέτες στην Ευρώπη, από τις οποίες θα μπορούσε να αντλεί τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως, και γιατί άλλα κράτη με παρόμοιο ή μικρότερο πληθυσμό από αυτόν της Ελλάδας, όπως η Τσεχία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο, μας έχουν βάλει τα γυαλιά, προσελκύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις, απλώς αξιοποιώντας το εργαλείο των κλινικών μελετών.

Η προσέλκυση των κλινικών ερευνών δεν τροφοδοτεί μόνο με ρευστό την εθνική οικονομία αλλά παράλληλα επιταχύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για το υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό που φεύγει μαζικά, αποστραγγίζοντας από «μυαλά» τη χώρα.