Στις Βρυξέλλες αναζητείται λύση για τη λειψή δαπάνη στα φάρμακα - Free Sunday
Στις Βρυξέλλες αναζητείται λύση για τη λειψή δαπάνη στα φάρμακα

Στις Βρυξέλλες αναζητείται λύση για τη λειψή δαπάνη στα φάρμακα

Με το ταμείο να είναι… μείον στον προϋπολογισμό για τη φαρμακευτική δαπάνη, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναζητά πλέον στις Βρυξέλλες εκείνο το «φάρμακο» που θα καταστήσει βιώσιμο το ετοιμόρροπο σύστημα υγείας της πατρίδας μας και θα προασπίσει το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών στην περίθαλψη.
Στη διακομματική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λίγες μέρες μετά από πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ, τέθηκαν στο τραπέζι η αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο τον ασθενή και η διαμόρφωση κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου στα κρίσιμα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε να οικοδομηθούν δίκαια και βιώσιμα δημόσια συστήματα υγείας.

Στη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Άκης Αποστολίδης επισήμανε πως ο προϋπολογισμός για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ανεπαρκής. 

Όπως ο ίδιος είπε λίγες μέρες αργότερα, κατά την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ πίσω στην Αθήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), απαιτούνται επιπλέον 300 εκατ. ευρώ –πάνω από το ασφυκτικό ταβάνι των 1,945 δισ. ευρώ– για να καλυφθούν οι φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, ο κ. Αποστολίδης πρόταξε την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής και υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση πρωτίστως του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις θεραπείες τους όταν τις χρειάζονται. 

Η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου για την υγεία, με εθνική συνεννόηση για την υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση χρήσιμων και δοκιμασμένων εργαλείων, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών και η εξαίρεση από την εξωνοσοκομειακή δαπάνη των εμβολίων, είναι πλέον μονόδρομος για να γυρίσει η χώρα σελίδα στην υγεία.