Μεγαλώνουμε αυριανούς καρδιοπαθείς! - Free Sunday
Μεγαλώνουμε αυριανούς καρδιοπαθείς!

Μεγαλώνουμε αυριανούς καρδιοπαθείς!

Στη χώρα μας, όπου οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με διαφορά από τα άλλα νοσήματα, θα περίμενε κανείς να εφαρμόζονται στρατηγικές πρόληψης που θωρακίζουν την καρδιά. 

Δυστυχώς, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Ρίχτερ, καρδιολόγος, διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι τα ελληνόπουλα έχουν εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή, κατακτούν πρωτιές στην παιδική παχυσαρκία και στην υψηλή χοληστερόλη και βάζουν από νωρίς στη ζωή τους τις βάσεις όχι για να ζήσουν μέχρι τα εκατό αλλά, αντίθετα, για να ζήσουν λιγότερο από τους γονείς τους. 

Το συμπέρασμα αυτό, στο οποίο έχουν καταλήξει και οι έρευνες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», είναι πρωτόγνωρο σε καιρό ειρήνης, καθώς παραδοσιακά κάθε νέα γενιά ξεπερνά σε επιβίωση την προηγούμενη, όπως τονίζει η επικεφαλής της ΜΕΥ, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα.

Από την πλευρά της, η Ιατρική κάνει ό,τι μπορεί για να μας προσθέσει χρόνια ζωής και σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ τα νέα καρδιολογικά φάρμακα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες δεκαετίες αύξησαν το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τουλάχιστον 15 χρόνια από το 1970. Αν το σκεφτούμε, πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα. 

Γι’ αυτό και σε όλο τον προηγμένο κόσμο, όπου εφαρμόζονται προγράμματα πρόληψης μέσα από τη σωστή διατροφή, την τακτική άσκηση και τα συχνά ιατρικά τσεκάπ, τα ποσοστά των καρδιοπαθειών παρουσιάζουν σταθεροποίηση. Στην Ελλάδα όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς ούτε η πρόληψη εφαρμόζεται, ούτε όμως υπάρχει σωστή αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, με τον καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Πάνο Βάρδα να εξηγεί ότι επειδή δεν έχουμε μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων, είμαστε ουραγοί στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών. 

Αυτό συνεπάγεται πως ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που υπέστη εγκεφαλικό πεθαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο μετά το επεισόδιο. Ευτυχώς, στα εμφράγματα, το έτερον δέος στις καρδιοπάθειες, είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο, αφού τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία έχουν αιμοδυναμικό εργαστήριο, όπου πραγματοποιείται γρήγορα στον ασθενή πρωτογενής αγγειοπλαστική («μπαλονάκι») ή θρομβόλυση. Ο Δημήτρης Ρίχτερ εξηγεί ότι οι καρδιοπάθειες αποτελούν ένα σύνθετο παζλ, καθώς οφείλονται όχι σε έναν ή δύο, αλλά σε εννέα ξεχωριστούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή πίεση. 

Ειδικά στη χοληστερόλη οι Έλληνες μένουν μετεξεταστέοι, όχι απλώς έχοντας πολύ υψηλή χοληστερόλη αλλά και παραμένοντας αρρύθμιστοι (σε ποσοστό 50%), παρά τα φάρμακα που παίρνουν. Ωστόσο, οι ίδιοι οι ασθενείς υποτιμούν τον ρόλο της υψηλής χοληστερόλης, αναφέροντας σε ποσοστό 33% το άγχος ως πρώτη αιτία εμφάνισης των καρδιοπαθειών.