Μένει στην Ελλάδα η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία - Free Sunday
Μένει στην Ελλάδα η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

Μένει στην Ελλάδα η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

Να αλλάξει επιτέλους το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων που προκαλεί μεγάλες μειώσεις στα φθηνά σκευάσματα και μικρές μειώσεις στα ακριβά ζητά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, τονίζοντας ότι με τα υφιστάμενα rebates και clawbacks, που φτάνουν το 30%, καμία παραγωγική μονάδα δεν μπορεί να αντέξει στη χώρα. 

Υπενθυμίζοντας τις δυνατότητες του φαρμακευτικού κλάδου, ο κ. Τρύφων υπογραμμίζει πως τα ελληνικά φάρμακα μπορούν να καλύψουν το 60% των αναγκών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το 50% των αναγκών στα νοσοκομεία, ενώ οι εγχώριες φαρμακευτικές επιχειρήσεις βοηθούν να μειωθεί η εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές, συμβάλλουν στο να βγει γρηγορότερα η χώρα από την ύφεση και δίνουν δουλειά στους Έλληνες επιστήμονες, ώστε να μη χρειαστεί να φύγουν για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό. 

Στην ομιλία του στην κοπή της πίτας της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ο κ. Τρύφων τάχθηκε υπέρ του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και του ελέγχου της ένταξης των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα και πρότεινε να θεσπιστεί δείκτης προστιθέμενης αξίας για όλες τις επιχειρήσεις –ελληνικές και θυγατρικές–, που θα προσμετράται στο σύστημα αποζημίωσης, στις εκπτώσεις και στις αυτόματες επιστροφές. 

Και έκλεισε λέγοντας: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσει να παράγει στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να έχει την έδρα της εδώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».