Με 140 κλίνες ΜΕΘ κλειστές, η γρίπη σκοτώνει - Free Sunday
Με 140 κλίνες ΜΕΘ κλειστές, η γρίπη σκοτώνει

Με 140 κλίνες ΜΕΘ κλειστές, η γρίπη σκοτώνει

Την ώρα που πανελλαδικά 140 κρεβάτια εντατικής θεραπείας (ήτοι το 25% του δυναμικού των ΜΕΘ) παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η γρίπη μετατρέπεται σε «φονιά», καταγράφοντας αριθμό-ρεκόρ θυμάτων και επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας στην πατρίδα μας λόγω μνημονίων.


Είναι δε σημειολογικά αξιοπρόσεκτο το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 25% των ατόμων που εισάγεται στην εντατική με επιπλοκές από τη γρίπη πεθαίνει. Δηλαδή, όσα στατιστικά είναι τα «κενά» στις ΜΕΘ, τόσοι στατιστικά και οι θάνατοι. Μετά το τσουνάμι των πρόσφατων θανάτων από τη γρίπη (που στην πλειονότητά τους, δυστυχώς, αφορούν νέους ανθρώπους, ηλικίας κάτω των 50 ετών, και παιδιά, χωρίς υποκείμενα νοσήματα), το υπουργείο Υγείας δέησε να αναρτήσει την προκήρυξη για την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών που θα καλύψουν τα κενά, στελεχώνοντας τις παροπλισμένες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων.


Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι θάνατοι φέτος από τη γρίπη έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους 65 και περισσότεροι από 267 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στην εντατική με επιπλοκές, ενώ ακόμα το κύμα της εποχικής γρίπης δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του. Ο βαρύς φετινός αντίκτυπος της γρίπης οφείλεται εν μέρει στο ότι επικρατεί το πανδημικό στέλεχος του 2009 (δηλαδή ο διαβόητος ιός Η1Ν1), που πλήττει πρωτίστως νεότερους ανθρώπους (ηλικίας μέχρι 50 ετών, όχι τους παππούδες και τις γιαγιάδες), ενώ έχει υψηλή θνησιμότητα σε άτομα εκτός των παραδοσιακών ομάδων υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Είναι δε χαρακτηριστικό το ότι το 25% (ξανά!) των ανθρώπων που μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα.


Οι γιατροί, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι μπορεί ο ιός να είναι από μόνος του επικίνδυνος, ωστόσο η εξέλιξη της ασθένειας επηρεάζεται καθοριστικά από το χάλι της δημόσιας υγείας, αφού ασθενείς που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα μένουν εκτός εντατικής. Αγωνία υπάρχει και για το αν θα επαρκέσουν τα αντιικά φάρμακα, ενώ το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγία για τα σχολεία, αναφέροντας ότι απαγορεύεται να πίνουν οι μαθητές απευθείας από τους ψύκτες νερό.