Η ψυχική ασθένεια σε εικόνες - Free Sunday
Η ψυχική ασθένεια σε εικόνες

Η ψυχική ασθένεια σε εικόνες

Το Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Λιβαδειάς αποτελεί δομή αποασυλοποίησης των χρόνιων ψυχικά πασχόντων. Πρόκειται για μονάδα υψηλού βαθμού προστασίας, στην οποία φιλοξενούνται άτομα με ψυχικές διαταραχές για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη. 

Ο στόχος είναι η διασφάλιση της παραμονής τους στην κοινότητα και η γεφύρωση των σχέσεων των ατόμων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας. Ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται δεν ξεπερνά τους 15 και δεν υπάρχει περιορισμός στον χρόνο παραμονής τους.

Στο οικοτροφείο παρέχεται εικοσιτετράωρη φροντίδα από την πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα, την οποία αποτελούν ψυχολόγος, διοικητικός, κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ψυχίατρος και παθολόγος, υλοποιώντας δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (όπως, για παράδειγμα, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, ομάδες ενημέρωσης, μουσικής, φωτογραφίας, κατασκευών, ζωγραφικής, αφήγησης, κηπουρικής, θεάτρου και αφήγησης), υποστήριξη και συμβουλευτική οικογενειών και φίλων, ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Βοιωτίας σε θέματα ψυχικής υγείας, κοινοτικές δράσεις ενάντια στο κοινωνικό στίγμα της ψυχικής ασθένειας (όπως, για παράδειγμα, παρεμβάσεις σε σχολεία), σύσταση και επιστημονική υποστήριξη του Συλλόγου Οικογενειών/Φίλων Ψυχικής Υγείας, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία σχέσεων και αλληλοϋποστήριξης των µελών του, καθώς και την υποστήριξη και προστασία τους, μέσα από τη σύσταση ψυχοθεραπευτικών-συμβουλευτικών ομάδων και την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ημερίδων.

Την προσπάθεια πλαισιώνει δίκτυο εθελοντών, στηρίζοντας και πραγματοποιώντας ομάδες δραστηριοτήτων και απασχόλησης των φιλοξενουμένων.

Συμμετοχή και επανένταξη

Η σημαντική ψυχοκοινωνική εξέλιξη τεσσάρων ενοίκων του οικοτροφείου έδωσε τη δυνατότητα να μεταβούν σε Προστατευμένο Διαμέρισμα στη Λιβαδειά από τον Μάιο του 2013, κατακτώντας με αυτό τον τρόπο την αυτόνομη διαβίωση και επανένταξή τους στην κοινότητα. Ζώντας πλέον σε ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα, οι ένοικοι δεν είναι απλώς αποδέκτες υπηρεσιών αλλά μετέχουν οι ίδιοι δυναμικά και ενεργητικά στη διαδικασία της επανένταξής τους. Το Προστατευμένο Διαμέρισμα είναι μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που παρέχει στους ενοίκους ψυχοκοινωνική φροντίδα, με άμεσο σκοπό την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανεξαρτησίας και απώτερο στόχο την πλήρη αυτόνομη διαβίωσή τους. Στο Προστατευμένο Διαμέρισμα παρέχεται εποπτεία περιορισμένης μορφής από το προσωπικό της δομής, καθώς αποτελεί τον τελικό και πιο σημαντικό κρίκο της αλυσίδας της επανένταξης στον κοινωνικό ιστό των θεραπευμένων ως ισότιμων μελών μιας κοινότητας όπου λειτουργούν, διαμένουν και εργάζονται, όπως όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της λειτουργώντας δύο δομές στη Λιβαδειά και στοχεύοντας στην ισότιμη συνύπαρξη των ανθρώπων, χωρίς διάκριση, σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς.

Οι δομές της ΕΠΑΨΥ στην περιοχή της Λιβαδειάς διατηρούν σταθερή και άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λεβαδέων, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Βοιωτίας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, την «Εστία Μητέρας», τον Αθλητικό Κολυμβητικό Όμιλο Λιβαδειάς, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, την ΕΣΑμεΑ, την ΠΟΣΟΨΥ, το ΣΟΨΥ Βοιωτίας, το ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς, το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων, τον Δήμο Ορχομενού, τον Δήμο Αλιάρτου και με άλλους τοπικούς συλλόγους και φορείς, πραγματοποιώντας μουσικά φεστιβάλ, επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας και κατασκευών, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, μαθητικούς διαγωνισμούς, νοσηλευτικές παρεμβάσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και εορταστικές εκδηλώσεις, με κεντρικό άξονα την ενημέρωση για την ψυχική υγεία.

Το πιο σημαντικό πολιτιστικό φεστιβάλ της περιοχής της Λιβαδειάς θεωρούνται τα Τροφώνια. Η ονομασία των εκδηλώσεων προέρχεται από τον θεό Τροφώνιο, ο οποίος λατρευόταν στην ευρύτερη περιοχή, γνωστός κυρίως από τις διηγήσεις του Παυσανία. Το μαντείο του Τροφωνίου ήταν από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, ενώ, σύμφωνα με τις αφηγήσεις, πολλοί ήταν εκείνοι που το συμβουλεύτηκαν (Παυσανίας, Κροίσος, Αιμίλιος Παύλος κ.λπ.). Το μαντείο λειτουργούσε μέχρι και τον 5ο αι. μ.Χ., αφού ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε τη λατρεία πολυθεϊστικών θρησκειών. Η ακριβής θέση του δεν είναι γνωστή, εντούτοις εικάζεται ότι βρίσκεται στο Τροφώνιο Άλσος, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Οι δομές της ΕΠΑΨΥ συμμετέχουν στα Τροφώνια για πέμπτη συνεχή χρονιά και συγκεκριμένα από τη 1 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2016 με φωτογραφική έκθεση με θέμα «Ψ» για την ψυχική υγεία, με φωτογραφίες εμπνευσμένες από την καθημερινότητα των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, συνοδευμένες από απόψεις και σχόλια των φιλοξενουμένων σχετικά με το πώς βιώνουν την ψυχική ασθένεια. Η έκθεση φιλοξενείται στο Ισόγειο του Νερόμυλου και η είσοδος είναι ελεύθερη.