Κανένας ασθενής πλέον στο εξωτερικό για νευροχειρουργική επέμβαση - Free Sunday
Κανένας ασθενής πλέον στο εξωτερικό για νευροχειρουργική επέμβαση

Κανένας ασθενής πλέον στο εξωτερικό για νευροχειρουργική επέμβαση

Η «επανάσταση» που έχει συντελεστεί στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια στον τομέα της μικροχειρουργικής - ενδοσκοπικής νευροχειρουργικής έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, αλλά και για τις δαπάνες υγείας, αφού συμβάλλει στο να μη φεύγουν οι ασθενείς στο εξωτερικό για επιβεβλημένα (και πανάκριβα εκτός Ελλάδας) χειρουργεία.


Όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ των επεμβάσεων που έγιναν στο εξωτερικό για 236 σοβαρά περιστατικά κατά τη διετία 2012-2014 ανήλθε σε 4,56 εκατ. ευρώ. Από τα ευρήματα φαίνεται ότι το 21% αυτής της δαπάνης ξοδεύτηκε σε νευροχειρουργικές επεμβάσεις.


Όπως εξηγεί ο νευροχειρουργός, δρ. Χρήστος Γεωργόπουλος, από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να φεύγουν οι ασθενείς στο εξωτερικό. Ο ειδικός επισημαίνει ότι με τις νέες τεχνικές καταργείται η επαφή, σε επίπεδο χειρουργικών χειρισμών, με τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. «Βάλαμε οριστικά τέλος στις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις διά γυμνού οφθαλμού. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τις λεγόμενες “κλασικές” επεμβάσεις στη νευροχειρουργική» τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος.


Επισημαίνει ότι όταν μοναδική επιλογή για τον ασθενή είναι η χειρουργική επέμβαση, αυτή πραγματοποιείται πρωτίστως για τη σωτηρία της ζωής του και εν συνεχεία για την αποκατάσταση της ποιότητας της ζωής του, αφού μόνο οι ζωντανοί ασθενείς έχουν προοπτική αποκατάστασης. «Δεν υπάρχει χειρουργικά μη προσπελάσιμη περιοχή του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και της σπονδυλικής στήλης. Διαθέτουμε την εκπαίδευση, την εξειδίκευση, την εμπειρία και την τεχνολογία που είναι αναγκαίες για τη διενέργεια, με την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, τέτοιων σωτήριων χειρουργικών επεμβάσεων» καταλήγει ο γιατρός.