Ανοχύρωτη η Ελλάδα (και) στη φυματίωση - Free Sunday
Ανοχύρωτη η Ελλάδα (και) στη φυματίωση

Ανοχύρωτη η Ελλάδα (και) στη φυματίωση

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, καταγράφονται 600 νέα περιστατικά φυματίωσης τον χρόνο, αλλά σημαντικό παραμένει το φαινόμενο της υποδήλωσης, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα. Το 60% των δηλούμενων κρουσμάτων αφορά Έλληνες, το 40% άτομα αλλοδαπής εθνικότητας, ενώ κατά την τελευταία τριετία αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά φυματίωσης σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (κρατούμενοι, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, άνθρωποι με HIV/AIDS κ.λπ.). 

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στη στελέχωση των αντιφυματικών/πνευμονολογικών ιατρείων, στην εργαστηριακή υποστήριξη για τη διάγνωση του νοσήματος, ενώ παρατηρούνται και ελλείψεις κυρίως στα δευτερεύοντα αντιφυματικά φάρμακα. Επίσης, τα μέτρα ελέγχου διασποράς του μυκοβακτηριδίου κατά κανόνα υπολείπονται σημαντικά των απαιτούμενων. Δεν υπάρχουν προγράμματα επιβλεπόμενης θεραπείας και σημαντικό ποσοστό του παιδικού πληθυσμού μένει ανεμβολίαστο, παρ’ ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. 

«Τους τελευταίους μήνες, με τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και τις κακές συνθήκες διαβίωσης να διευκολύνουν την αναζωπύρωση της φυματίωσης, η επαγρύπνηση για την υποτιθέμενη “ξεχασμένη” νόσο καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ» καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.